A Két Cica Konyhája

Igazi, falusi csalamádé

2011.8.26. 08:00
Igazi, falusi csalamádé

 

Megfertőzött a McDonald's - tavaszi kampányuk óta másképp nézek a csalamádéra. Korábban megelégedtem azzal a néhány üveggel, amivel a rokonok megajándékoztak, most viszont ráébredtem, hogy nem ismerem a családi receptúrát, így nem tudnám elkészíteni magamnak, ha kedvem támadna, vagy a szükség úgy hozná. Ráadásul "első kézből" már nem is áll módomban megtanulni, hiszen sem a nagymamám, sem az anyukám nem él.

Kis falunkban időzve szerencsére nem kellett messze menni a megfelelő útmutatásért: második szomszédunk és barátunk,  Takács Edit (ő készíti a legjobb csalamádét, amit valaha ettem) bevezetett a falusi csalamádékészítés rejtelmeibe, "mert az adja meg az étel karakterét - mint igazi férfinak a bajusz!". Hát bajszos férfiak nem voltak kéznél, a savanyúság viszont jól sikerült!

 

Edit csalamádéja

 

Hozzávalók:
 

  • 1 fej fehérkáposzta
  • 2 kg paprika
  • fél kg vöröshagyma
  • 2-2,5 kg uborka
  • 5-6 zöld paradicsom
  • 2 dl ecet
  • 300 g cukor
  • 1 csomag Szilas kapros savanyúságtartósító

 

A káposztát lereszeljük, a paprikát, a zöld paradicsomot felkarikázzuk, a hagymát vékony szeletekre vágjuk. A nagyobb uborkákat szintén felvágjuk, a kisebb, ropogós darabokat egyben hagyjuk, az egészet egy nagy tálban összekeverjük és enyhén besózzuk, hogy levet eresszen.

A cukorból, az ecetből és Szilas kapros tartósítóból forrázatot készítünk, amivel kétszer forrázzuk le a csalamádét: első forrázat rajta marad, amíg kihűl, utána leszűrjük és újra felforralva ismét leforrázzuk akkor, amikor már üvegekbe kerül. Az üvegeket természetesen kiforrázzuk használat előtt, és sterilizáljuk a fedőket is. Edit celofánnal szokta lekötni. 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr333180429

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Top 10 bizarr “eledel” 2011.08.26. 15:05:06

Minden nemzetnek van egy olyan étele, amely különlegességnek számít, sokan rajonganak érte, még többen nem, aki pedig csak éppen megismeri, egyenesen elborzad. Különleges dolgokat képesek az emberek a szájukba venni, és legtöbbször nem életben maradásr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.08.26. 15:02:56

A fénykép alapján elég jó, bár én alapvetően csalamádé ellenes vagyok.
Az igazi falusi csalamádé:

Ami a kertben termett, uborka, paprika, káposzta stb, azt el kell tenni uborkának (ecetes, sós, vizes, csemege stb). Savanyú paprikának, kátposztával töltött paprikának stb.

A rohadtból kidarabolt, a torzsa felőli darabokból csinálj csalamádét (99% káposzta), azt ajándékozd a balfaszoknak.

A gyűlőletem azzal fokozódott, hogy anyósomnak mi vettük a hozzávalót, de nekünk csak csalamádé jutott.

2011.08.26. 18:50:09

@hajdul: Ne aggódj - az általad felsorolt savanyúságok is készülnek, gőzerővel. Részvétem anyósod miatt :-)

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.08.26. 20:36:01

@Két Cica: Egy vidéki konzervgyár gyártott olajos-ecetes paradicsompaprikát valaha. Na azt ha valaki legyártaná.

2011.08.27. 09:12:07

@hajdul: Óhajod parancs :-)- mi szoktunk készíteni, ha elkészül az idei adag, felrakom!

Müszélia 2011.08.29. 05:57:13

a paprika legyen minél erősebb, egy marék bors nem árt. különben a csalamádé a legjobb választás, minden van benne. ha nekem csak ennyi bajom lett volna az anyósommal!

0 2011.09.01. 15:24:29

És az ecet hány százalékos? És víz kell hozzá?
süti beállítások módosítása