A Két Cica Konyhája

Levendulás fehércsoki krémtorta

Levendulás fehércsoki krémtorta

 

A pénteki zöldséges quiche sikerén felbuzdulva tettem fel ezt az első látásra nem idényjellegű süteményt, mivel akkor szót ejtettem arról, hogy ez a tészta sósan és édesen is egyformán finom. Nos, ez egy édes változat, ami bármilyen idénygyümölccsel, vagy akár anélkül is elkészíthető. A torta fekete csokival és bazsalikommal készült változata már szerepelt a blogon, és szerettétek - remélem, a levendula sem kelt senkiben visszatetszést. Én nagyon szeretem...

 

Hozzávalók:

 
 
Alaptészta:

 
- 250 g liszt
- 130 g vaj
- 8 g porcukor
- 1 tojás
- egy csipetnyi só
 
 
Fehér csokoládé töltelék:
 
-          300 g fehér csokoládé
-          5 deci tejszín
-          4 tojássárgája
-          1 evőkanál friss vagy szárított levendulavirág
 
 
Egy tálban összekeverjük a vajat, a cukrot, a sót, majd beletesszük a tojást és összekeverjük. Hozzáöntjük a lisztet, és alaposan összedolgozzuk, majd a tésztát egy órán át a hűtőben pihentetjük. Ezután kör alakban kinyújtjuk, kivajazott 23 cm átmérőjű tortaformába fektetjük, hogy kb. 1,5 cm-es pereme legyen. 180 fokos, előmelegített sütőben 5 percig elősütjük. Ezt követően beleöntjük az előkészített tölteléket, és 140 fokon további 25 percig sütjük. Friss gyümölccsel díszítve tálaljuk (a fotón láthatón példány szeptemberben készült málnával - mandaringerezdekkel is nagyon finom).
Töltelék: vízgőz felett felolvasztjuk a fehér csokit, és hozzákeverjük a tejszínhez, majd hozzáadjuk a kikevert tojássárgáját. Beletesszük a levendulavirágot (akit zavar a virágok látványa, előzetesen felforralhatja velük együtt a tejszínt, és leszűrve teszi a krémbe, vagy használhat levendulaszirupot vagy kivonatot is).
 

 
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr393416773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vidagabesz80 2011.11.28. 13:43:54

Azt hiszem éhes lettem.. :D

szszani 2011.12.01. 11:33:42

Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de tényleg 0.8 dkg porcukor kell csak bele?

Dagik 2011.12.11. 14:30:56

Mint lelkes kezdő, akinek nincs túl nagy tapasztalata még, kérlek írd meg nekem, hogy milyen tejszínt használsz?Főző tejszínt vagy habtejszínt?Előre is köszönöm, izgalmas a recept!
süti beállítások módosítása