
A pénteki zöldséges quiche sikerén felbuzdulva tettem fel ezt az első látásra nem idényjellegű süteményt, mivel akkor szót ejtettem arról, hogy ez a tészta sósan és édesen is egyformán finom. Nos, ez egy édes változat, ami bármilyen idénygyümölccsel, vagy akár anélkül is elkészíthető. A torta fekete csokival és bazsalikommal készült változata már szerepelt a blogon, és szerettétek - remélem, a levendula sem kelt senkiben visszatetszést. Én nagyon szeretem...
Hozzávalók:
Alaptészta:
- 250 g liszt
- 130 g vaj
- 8 g porcukor
- 1 tojás
- egy csipetnyi só
Fehér csokoládé töltelék:
- 300 g fehér csokoládé
- 5 deci tejszín
- 4 tojássárgája
- 1 evőkanál friss vagy szárított levendulavirág
Egy tálban összekeverjük a vajat, a cukrot, a sót, majd beletesszük a tojást és összekeverjük. Hozzáöntjük a lisztet, és alaposan összedolgozzuk, majd a tésztát egy órán át a hűtőben pihentetjük. Ezután kör alakban kinyújtjuk, kivajazott 23 cm átmérőjű tortaformába fektetjük, hogy kb. 1,5 cm-es pereme legyen. 180 fokos, előmelegített sütőben 5 percig elősütjük. Ezt követően beleöntjük az előkészített tölteléket, és 140 fokon további 25 percig sütjük. Friss gyümölccsel díszítve tálaljuk (a fotón láthatón példány szeptemberben készült málnával - mandaringerezdekkel is nagyon finom).
Töltelék: vízgőz felett felolvasztjuk a fehér csokit, és hozzákeverjük a tejszínhez, majd hozzáadjuk a kikevert tojássárgáját. Beletesszük a levendulavirágot (akit zavar a virágok látványa, előzetesen felforralhatja velük együtt a tejszínt, és leszűrve teszi a krémbe, vagy használhat levendulaszirupot vagy kivonatot is).