Az ízlelőbimbóim szabadságot kértek a karácsonyi készülődésből...
Megunhatatlan, nagy klasszikust készítettem: az én receptem annyiban tér el a hagyományostól, hogy egy kevés gombát is teszek bele. Persze ősszel a legjobb, mikor még van kerti paradicsom és paprika, de már fűszeres erdei gombát használhatok hozzá. Most be kellett érnem azzal, ami kapható, de a sok édesség után óriási megkönnyebbülést jelentett!
Hozzávalók (4 adag):
-8 darab csirke alsócomb
-1 nagyobb fej vöröshagyma
-100 g barnacsiperke
-1 paradicsom
-1 paprika
-1 kávéskanál pirospaprika
-só, őrölt bors
-apróra vágott zöldpetrezselyem a tálaláshoz
-3 deci zsíros tejföl
-5 evőkanál étolaj
Az olajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot és a paprikát is. Megsózzuk, megszórjuk pirospaprikával és kicsit megpirítjuk. Beletesszük a csirkecombokat és a nagyon vékonyra szeletelt gombát, és fedő alatt megpároljuk, míg mindkettő levet ereszt. Akkor utána sózunk, ha szükséges, megborsozzuk és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön addig főzzük, míg a csirkecombok teljesen megpuhulnak. Akkor a tejfölt kikeverjük egy kevés főzővízzel, és besűrítjük vele a paprikást.
A galuska készítése:
Hozzávalók (kb. 4 adag):
- 200 g liszt
- 2 db nagy tojás (kb. 60 gramm) - kb. 120 ml langyos víz - csipet só, a vízben feloldva
- 2 evőkanál olaj,
- 2 fej gomba vékony szeletekre vágva
Egy fazék vizet felforralunk. A lisztet, a tojást és a vizet csomómentesen elkeverjük. A nokedliszaggatót a forrásban lévő víz fölé, a fazékra helyezzük, és egy spatulával beleszaggatjuk a tésztát. Ha feljön a víz színére, már jó is – azonnal ki kell szedni, különben lisztes íze lesz. Azonnal szedjük át egy hideg vízzel teli tálba, majd ezt követően szűrjük le. Egy lábosban melegítsük fel az olajat, és pirítsuk meg benne a gombaszeleteket – erre szedjük rá a leszűrt galuskát.