Mikor elkezdtem emlegetni (a nagyobb főzéseket rendszerint megelőzi egy hasonló folyamat), mennyire szeretem az erdélyi rakott káposztát, többen kijavítottak, hogy ez nem erdélyi, hanem kolozsvári. Az interneten rákeresve ezt nem lehet eldönteni, mivel mindkét néven emlegetik. Egy dolgot figyeltem meg: az erdélyi származású ismerőseim kolozsvárinak, a magyarországi születésűek erdélyinek hívják. Nos, dunántúli lévén én ez utóbbinál maradok, bár a szalonna tényleg kolozsvári benne… Ahogy mondják, a káposzta többször melegítve a legjobb, ez állítást nem tudtuk letesztelni, mert egy étkezésre elfogyott.

Hozzávalók:
1,2 kg savanyú káposzta
1 kg darált sertéshús
200 g húsos szalonna
150 g rizs
5 deci tejföl
2 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt feketebors
1 evőkanál szárított kakukkfű
1 csomag friss kapor
1 evőkanál őrölt pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt feketebors
1 evőkanál szárított kakukkfű
1 csomag friss kapor
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény
3 babérlevél
3 babérlevél
2 evőkanál olaj
A savanyú káposztát leöblítjük, kinyomkodjuk belőle a vizet és egy kicsit összevágjuk, hogy ne legyenek olyan hosszúak a szálak. Egy lábosba tesszük, kevés vizet öntünk alá, megszórjuk őrölt köménnyel, mellétesszük a babérlevelet és félig megpároljuk.
Egy serpenyőben kiolvasztjuk az apróra vágott szalonnát. Mikor a zsírja kisült, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, szórunk rá egy kis pirospaprikát, beletesszük a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet és megdinszteljük. Ha elkészült, hozzákeverjük a kaprot és az előzetesen megfőzött rizst.
Egy hőálló edényt kikenünk olajjal. Az aljára terítjük a savanyú káposzta felét, meglocsoljuk tejföllel, arra a rizzsel összekevert darált húst, újra egy réteg tejföl következik, majd befedjük a maradék káposztával. A tetejét beborítjuk tejföllel, beszórjuk pirospaprikával, majd előmelegített sütőben, 200 fokon pirosra sütjük. Ropogós fehér kenyér dukál hozzá!
