A Két Cica Konyhája

Erdélyi rakott káposzta

Erdélyi rakott káposzta

 

 
 
Mikor elkezdtem emlegetni (a nagyobb főzéseket rendszerint megelőzi egy hasonló folyamat), mennyire szeretem az erdélyi rakott káposztát, többen kijavítottak, hogy ez nem erdélyi, hanem kolozsvári. Az interneten rákeresve ezt nem lehet eldönteni, mivel mindkét néven emlegetik. Egy dolgot figyeltem meg: az erdélyi származású ismerőseim kolozsvárinak, a magyarországi születésűek erdélyinek hívják. Nos, dunántúli lévén én ez utóbbinál maradok, bár a szalonna tényleg kolozsvári benne… Ahogy mondják, a káposzta többször melegítve a legjobb, ez állítást nem tudtuk letesztelni, mert egy étkezésre elfogyott.
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók:

1,2 kg savanyú káposzta
1 kg darált sertéshús
200 g húsos szalonna
150 g rizs
5 deci tejföl
2 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt feketebors
1 evőkanál szárított kakukkfű
1 csomag friss kapor
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény
3 babérlevél
2 evőkanál olaj


A savanyú káposztát leöblítjük, kinyomkodjuk belőle a vizet és egy kicsit összevágjuk, hogy ne legyenek olyan hosszúak a szálak. Egy lábosba tesszük, kevés vizet öntünk alá, megszórjuk őrölt köménnyel, mellétesszük a babérlevelet és félig megpároljuk.
 
Egy serpenyőben kiolvasztjuk az apróra vágott szalonnát. Mikor a zsírja kisült, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, szórunk rá egy kis pirospaprikát, beletesszük a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet és megdinszteljük. Ha elkészült, hozzákeverjük a kaprot és az előzetesen megfőzött rizst.
 
Egy hőálló edényt kikenünk olajjal. Az aljára terítjük a savanyú káposzta felét, meglocsoljuk tejföllel, arra a rizzsel összekevert darált húst, újra egy réteg tejföl következik, majd befedjük a maradék káposztával. A tetejét beborítjuk tejföllel, beszórjuk pirospaprikával, majd előmelegített sütőben, 200 fokon pirosra sütjük. Ropogós fehér kenyér dukál hozzá!
 
 
 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr404094767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.02.12. 08:35:40

Úristen, mennyire imádom a káposztás ételeket...minden jöhet: rakott, töltött, savanyú, párolt:)

mézescsók 2012.02.12. 13:59:24

Mi símán rakott káposztának hívjuk, mert nem ismerek más receptet a fentin kívül azzal a különbséggel, hogy csak savanyú káposztából csinálom, nem teszek bele kakukkfüvet és kaprot, bár ez utóbbin elgondolkodtam, végül pedig nem kenem ki a jénait, mert a kiolvasztott szalonna zsírjától és a tejföltől elég szaftos lesz. Nagyon szeretjük.

empatia 13 2012.02.12. 15:58:28

Én határon belüli vagyok, mégis mindenki kolozsvárinak hívja a környezetemben.

Az igazi viszont számunkra, a SZÉKELY KÁPOSZTA, ami egy másik étel, de nagyon finom.

bazd meg 2012.02.12. 15:59:46

Nekem ez a kend ki a talat zsirral, meg tarsaitol mindig felforr az agyvizem. Olyan csoves, de csak innen hogy ne legyen sertodes.

loggoll 2012.02.12. 17:09:48

Erdélyi vagy kolozsvári? Igazából egyik sem, hanem nagyváradi -- ha hinni lehet Magyar Eleknek, és nem is egy régi étel, Dérynének készítették, azaz kb. 150 éves lehet.

Húsos káposztás étel persze ennél jóval régebbi a magyar konyhában, a kolozsvári káposzta is régi, ez a Tótfalusi szakácskönyv vezető receptje. Ennek lényege, hogy nem darált hússal készül. Nagyon elterjedt lehetett, mert az 1795-ben írt, de először tavaly megjelent Simai Kristóf Némely étkek készítési módja az előszavában éppen a kolozsvári káposztához képest határozza meg a saját szakácskönyvét.

loggoll 2012.02.12. 17:16:05

Ha már Simai Kristóf, akkor itt egy 210 éves káposztás húsos (de nem rakott) recept a könyvéből (Némely étkek készítési módja):

"162. Tejfeles savanyú káposzta

Egy fazék savanyú káposzta közé közben-közben rakj káposztába való tehénhúst és szalonnát, és egész szelíd borsot. Töltsd fel tiszta vízzel, tedd a tűzhez, hadd főjön, a tajtékját szorgalommal szedd le. Ha megfőtt, egy nagyobb lábosban készíts szalonnával ’s egy kalán liszttel rántást, ha megpirult, a káposztát fordítsd reá a fazékból, ’s hadd főjön fel. Ha tetszik, megmosott ’s apróra vágott kaprot vess közibe, ’s ereszd fel savanyú tejfellel, engedj egy forrást néki, néha keverd meg. Ha friss disznóhúsod van, azt is a többivel együtt benne főzheted. Ha megfőtt jól, szedd le a felettébb való zsírját, minek előtte a tejfelt belé töltenéd, mert a sok zsír jó ízt ugyan, de bajt is szerez a gyomornak. Tálald ki osztán a káposztát, ’s a húsát szép szeletekre metélve rakd szép renddel hegyibe, ’s add fel. Aki a borsot nem szereti, minthogy egészen marad, a tányéron félrerakhatja."

könyvbolond_konyhatündér 2012.02.12. 17:16:50

No, nagyjából stimmel. Nálunk nincs rizzsel összekeverés, szigorúan rétegezünk: káposzta, rizs, hús, kolbász, tejföl, káposzta, rizs, hús, kolbász, tejföl, káposzta tejföl, szalonnaszeletek.

Ja, hogy a tietekből hiányzott a kolbász is? Meg lehet éppen enni a nélkül is, de nem az igazi.
Kikenni fölösleges. De némi tejföl még a tányérra igen finom...

mákosnudli 2012.02.12. 18:29:01

Ez a kedvenc kajám!!! Anyukám legalább kéthetente elkészíti nekem!!! Nyamíííííííííí

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.02.12. 20:18:03

Rakott káposzta. Ha jól emlékszem, kolozsvári káposztáról a kolozsváriak sem hallottak. Jó étel, szereti a mérai tejfölt.
:-)

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2012.02.12. 21:52:11

Ez a kolozsvári káposzta. Lehet úgy is, hogy nem sütőben készül, hanem lábosban, kevergetés mellett, akkor viszont levesebre kell hagyni. Na a levéhez kell a meleg fehér kenyér. :)

A sézkely káposzta, vagy székely gulyás hasonló, csak a darálthús-rizs kombó helyett kockára vágott disznóhússal. És ehhez is kell egy kis lé.

Mindkettőhöz kötelező tartozék a lehetőleg házi tejföl. Meg a rizling utána.

Mindkettő egytálétel, lehetetlen bármilyen előátel vagy leves után, illetve bármi előtt enni.

Ezek amolyan tévénézős kaják. Beeszed, s utána max a tévéig tudsz elvánszorogni, s ott lerogysz a díványon, és 2 órán át simogatod a hasadat. :)

Pista bá 2012.02.12. 22:35:54

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: a székely más műfaj

Székelykáposzta

[bevezető szerkesztése]
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A székelykáposzta vagy székelygulyás a magyar konyha sajátos étele. Nevével ellentétben nem székely eredetű, a hagyományos erdélyi konyha nem ismeri.
Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.[1]

Muster Mark 2012.02.13. 03:52:41

Megenni megeszem, de utálom.
süti beállítások módosítása