Nem a legnagyobb kuriózum, de én nagyon szeretem, és egyszerűségük ellenére kevesen készítik jól a raguleveseket. Pedig sokkal rövidebb időt vesz igénybe, mint egy igazi húsleves, hiszen a felaprított hús elősütésével kezdődik a munka, így a főzési idő gyakorlatilag a többi alapanyag megpuhulásáig tart. Inkább arra kell ügyelni, hogy ne főzzük túl: az épphogy megfőtt, enyhén roppanó zöldségekkel az igazi. Szárított tárkony egész évben a rendelkezésünkre áll, de már friss formájában is elérhető. Ez most egy jó kis tavaszköszöntő leves lett, és természetesen olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál!

Hozzávalók:
- 1 kicsontozott csirkemell
- 300 g barna csiperkegomba
- 300 g borsó
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csomag friss tárkony
- 1/2 kávéskanál őrölt tárkony
- frissen őrölt fekete bors, só
- 300 g tejföl
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 2 deci fehérbor
- 2 liter csirke alaplé
- 25 g vaj
- citrom a tálaláshoz
A csirkemellet kockákra vágjuk és besózzuk. A vajat egy lábosban felolvasztjuk, és megpirítjuk benne a húst. Mikor aranybarnás színt kap, beletesszük a megtisztított, felaprított zöldségeket, az egész hagymát és a fokhagymát. Felöntjük a fehérborral, és először fedő nélkül felforraljuk, hogy elpárologjon a bor alkoholtartalma, majd takaréklángon, lefedve puhára pároljuk. Akkor felöntjük az alaplével (én nem szeretem a főtt hagymát, úgyhogy ezen a ponton ki szoktam venni a hagymát és a fokhagymát belőle), amennyire kell, megsózzuk, beletesszük az őrölt tárkonyt, és felforraljuk. Közben a tejfölt, a tojás sárgáját és a kukoricalisztet simára keverjük. Én szoktam hozzászedni a forró levesből is, amit kanalanként hozzáadva elkeverek benne – így nem kapja össze a hő, mikor a levesbe öntöm. A tejfölös keverékkel besűrítjük a levest (amíg belekeverem, általában leveszem a tűzről),és újra összeforralom. Frissen őrölt fekete borssal, a felaprított, friss tárkonnyal és citromszeletekkel tálalom.
