A Két Cica Konyhája

Tárkonyos csirkeraguleves

Tárkonyos csirkeraguleves

 

Nem a legnagyobb kuriózum, de én nagyon szeretem, és egyszerűségük ellenére kevesen készítik jól a raguleveseket. Pedig sokkal rövidebb időt vesz igénybe, mint egy igazi húsleves, hiszen a felaprított hús elősütésével kezdődik a munka, így a főzési idő gyakorlatilag a többi alapanyag megpuhulásáig tart. Inkább arra kell ügyelni, hogy ne főzzük túl: az épphogy megfőtt, enyhén roppanó zöldségekkel az igazi. Szárított tárkony egész évben a rendelkezésünkre áll, de már friss formájában is elérhető. Ez most egy jó kis tavaszköszöntő leves lett, és természetesen olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál!
 
 
 
 
Hozzávalók:
 
 
-          1 kicsontozott csirkemell
-          300 g barna csiperkegomba
-          300 g borsó
-          2 sárgarépa
-          1 petrezselyemgyökér
-          1 közepes fej vöröshagyma
-          1 gerezd fokhagyma
-          1 csomag friss tárkony
-          1/2 kávéskanál őrölt tárkony
-          frissen őrölt fekete bors, só
-          300 g tejföl
-          1 tojás sárgája
-          1 evőkanál kukoricaliszt
-          2 deci fehérbor
-          2 liter csirke alaplé
-          25 g vaj
-          citrom a tálaláshoz
 
 
A csirkemellet kockákra vágjuk és besózzuk. A vajat egy lábosban felolvasztjuk, és megpirítjuk benne a húst. Mikor aranybarnás színt kap, beletesszük a megtisztított, felaprított zöldségeket, az egész hagymát és a fokhagymát. Felöntjük a fehérborral, és először fedő nélkül felforraljuk, hogy elpárologjon a bor alkoholtartalma, majd takaréklángon, lefedve puhára pároljuk. Akkor felöntjük az alaplével (én nem szeretem a főtt hagymát, úgyhogy ezen a ponton ki szoktam venni a hagymát és a fokhagymát belőle), amennyire kell, megsózzuk, beletesszük az őrölt tárkonyt, és felforraljuk. Közben a tejfölt, a tojás sárgáját és a kukoricalisztet simára keverjük. Én szoktam hozzászedni a forró levesből is, amit kanalanként hozzáadva elkeverek benne – így nem kapja össze a hő, mikor a levesbe öntöm. A tejfölös keverékkel besűrítjük a levest (amíg belekeverem, általában leveszem a tűzről),és újra összeforralom. Frissen őrölt fekete borssal, a felaprított, friss tárkonnyal és citromszeletekkel tálalom.
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr14338933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása