A friss, kerti zöldségeknek nemcsak az íze fenséges: nagyon rövid idő alatt elkészíthetők. Ez a leves fél órán belül a tányérunkon lehet, ami egy hosszú, piacozós délelőttöt követően mindenképpen mellette szól. A galuska nem elkülöníthetetlen eleme, de különösen friss petrezselyemmel nagyon finom,és jól kiegészíti a zöldségek természetes zamatát.
Hozzávalók:
600 g karfiol
1 kis fej vöröshagyma
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
25 g vaj
só, bors
250 g tejföl
1 tojás sárgája
1,5 liter víz
A vajat egy lábosban felolvasztjuk, és az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne. Beletesszük a felkarikázott répákat és a rózsáira bontott karfiolt, és kis lángon ezeket is pirítjuk rövid ideig, majd felöntjük a vízzel, megsózzuk, és fedő alatt megfőzzük. Én általában nem főzöm teljesen puhára a zöldségeket, de ez egyéni ízlés kérdése. Közben kikeverem a tejfölt a tojás sárgájával és egy kis főzővízzel, majd a főzés befejezése előtt 2-3 perccel a leveshez adom.
A vajas galuskához:
1 tojás
80 g liszt
25 g vaj
1 csipet só
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje
A puha vajat összekeverem a liszttel, a tojással és a sóval, a végén hozzáadom a petrezselyemzöldet is. Egy lábosban vizet forralok, és közepes lyukú galuskaszaggatóval, vagy kávéskanállal beleszaggatom a tésztát. Pillanatok alatt megfő, akkor leszűröm, és tálalás előtt rakom a levesbe.