Megkezdődött a szilvabefőzés. Én rendszerint megvárom vele a szeptembert, mert a besztercei szilvát szeretem a legjobban: kék héjú, édes és magvaváló, ami nagyobb mennyiség feldolgozása esetén fontos szempont. Cukor hozzáadása nélkül is fantasztikus lekvár lesz belőle, és ez időtájt kerülnek az asztalra a legjobb szilvás fogások is – a hétvége során rétes és ez a leves készült.
Hozzávalók:
2 kg szilva, kimagozva, félbe vágva
100 g cukor, karamellizálva
3 cm gyömbér
3 csillagánizs
6 szegfűbors
1-1 kávéskanál őrölt kardamom, szegfűszeg, csili,
400 ml kókusztej
1 liter víz
1 deci szilvapálinka
szeletelt mandula
A karamellizált cukrot felengedjük egy kevés a vízzel, majd mikor elkezdett oldódni, beletesszük a feldarabolt szilvát, és magas hőfokon felfőzzük. Mikor a szilva megpuhult, egy botmixerrel pürésítjük, beletesszük a gyömbért és a fűszereket, majd hozzáadjuk a többi vizet. Felmelegítés után beleöntjük a kókusztejet és a pálinkát. Enyhén pirított, szeletelt mandulával megszórva tálaljuk.