A Két Cica Konyhája

Teriyaki halfalatkák ceruzabab salátával

2012.9.30. 13:38
Teriyaki halfalatkák ceruzabab salátával

 

 Teriyaki hal ceruzababbal 006.JPG

 

 

 

Ezeken a kora őszi vasárnapokon nem szeretek nap közben sok időt vesztegetni a konyhában: ez a tökéletes kirándulóidő, és olyan gyorsan vége szakad. A késői ébredés után egy gyors, korai ebéd következik, aztán irány az erdő. A halat pénteken vettem a Fény utcai piacon, a ceruzabab tegnap, Nagymaroson került a kosaramba – most pedig együtt vannak a tányéron. Még…

 

 

Hozzávalók (4 adag):

 

A halfalatkákhoz:

-            1 deci szójaszósz

-            2 evőkanál méz

-            2 evőkanál olaj

-            1 deci mirin (vagy édes fehérbor, pl. Tokaji)

-            500 g harcsafilé, kockákra vágva

-            2 evőkanál szezámmag

 

 

A szósz hozzávalóit összekeverjük, és a besózott halhúsra öntjük, és alaposan beleforgatjuk. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd átöntve egy serpenyőbe, ropogósra sütjük. Végül megszórjuk pirított szezámmaggal.

 

 

 Teriyaki hal ceruzababbal 005.JPG

 

 

A ceruzabab salátához:

 

-            500 g ceruzabab

-            1 gerezd fokhagyma

-            1 kis fej lilahagyma, apróra vágva

-           

-            2 evőkanál gyümölcsecet

-            2 evőkanál olaj

 

 

A ceruzababot sós, ecetes, forrásban lévő vízbe dobjuk, és néhány percig főzzük, ügyelve, hogy még roppanós maradjon. A tűzről levéve leszűrjük. Az olajban enyhén megpároljuk a lilahagymát (ennél sem várjuk meg, míg megpuhul), majd rádobjuk a zúzott fokhagymát és beleforgatjuk a leszűrt ceruzababot.

 

 

Tálaláskor a kisütött halfalatkákat a tányérokra szedjük, a visszamaradt szójás szósszal meglocsoljuk a salátát (én pár percre bedugtam a sütőbe, mert kihűlt a bab), és együtt tálaljuk. A kánon szerint fehérbor vagy rozé illik hozzá, de én vörösborra vágytam, ezért új „felfedezettem” a Merfelsz pincészet kékfrankosával kísértük le a fogást.

 

 

 Teriyaki hal ceruzababbal 008.JPG

 

 

Ti általában mennyi időt szántok a vasárnapi ebédre?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr34811305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása