Ezeken a kora őszi vasárnapokon nem szeretek nap közben sok időt vesztegetni a konyhában: ez a tökéletes kirándulóidő, és olyan gyorsan vége szakad. A késői ébredés után egy gyors, korai ebéd következik, aztán irány az erdő. A halat pénteken vettem a Fény utcai piacon, a ceruzabab tegnap, Nagymaroson került a kosaramba – most pedig együtt vannak a tányéron. Még…
Hozzávalók (4 adag):
A halfalatkákhoz:
- 1 deci szójaszósz
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál olaj
- 1 deci mirin (vagy édes fehérbor, pl. Tokaji)
- 500 g harcsafilé, kockákra vágva
- 2 evőkanál szezámmag
A szósz hozzávalóit összekeverjük, és a besózott halhúsra öntjük, és alaposan beleforgatjuk. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd átöntve egy serpenyőbe, ropogósra sütjük. Végül megszórjuk pirított szezámmaggal.
A ceruzabab salátához:
- 500 g ceruzabab
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej lilahagyma, apróra vágva
- só
- 2 evőkanál gyümölcsecet
- 2 evőkanál olaj
A ceruzababot sós, ecetes, forrásban lévő vízbe dobjuk, és néhány percig főzzük, ügyelve, hogy még roppanós maradjon. A tűzről levéve leszűrjük. Az olajban enyhén megpároljuk a lilahagymát (ennél sem várjuk meg, míg megpuhul), majd rádobjuk a zúzott fokhagymát és beleforgatjuk a leszűrt ceruzababot.
Tálaláskor a kisütött halfalatkákat a tányérokra szedjük, a visszamaradt szójás szósszal meglocsoljuk a salátát (én pár percre bedugtam a sütőbe, mert kihűlt a bab), és együtt tálaljuk. A kánon szerint fehérbor vagy rozé illik hozzá, de én vörösborra vágytam, ezért új „felfedezettem” a Merfelsz pincészet kékfrankosával kísértük le a fogást.
Ti általában mennyi időt szántok a vasárnapi ebédre?