Jelszó: Ha unod a banánt, süss belőle süteményt!
Két kedvenc egyben: fordított bögrés süti (és mogyoró banánnal)… Jó ötletnek látszott, és annak is bizonyult. Csak az a baj, hogy nem sütöttem belőle mindjárt dupla adagot – többé nem követem el ezt a hibát.
Hozzávalók
(23 centis, lapos sütőformához):
4 banán (kettő egyben, kettő megtörve)
1 citrom leve
½ bögre liszt
½ bögre darált erdei mogyoró
½ bögre barna nádcukor + 4 evőkanál
½ csomag sütőpor
2 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
Őrölt szegfűszeg
Őrölt fahéj
5 evőkanál joghurt
4 evőkanál olaj
A négy evőkanál barna cukrot a sütőforma aljára szórjuk, meglocsoljuk a citromlével, és a kettő, félbevágott vagy felkarikázott banánt a tál aljára rendezzük (lehetőség szerint esztétikusan, hiszen ez lesz a süteményünk teteje). Két banánt villával összetörünk, majd a többi hozzávalóval együtt sima tésztát keverünk belőle. Ráöntjük a banánok tetejére, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütjük öt percig. Akkor levesszük a hőmérsékletet 160 fokra, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Még melegen kifordítjuk a sütőtálból, és azonnal tálaljuk.