Azt hiszem, kezdek rosszabb lenni, mint Bree a Született feleségekből: sikerült eljutnom addig, hogy próbasütést rendeztem a Tökéletes Karácsonyi Reggeli érdekében, egyúttal elkészítve a Kalácsfelfújtak Királynőjét.
Nagyon jól sikerült, de a másnapi melegítésnél érte el végleges formáját (ezt sajnos nem örökítettük meg): az egészet rátettem egy grillezett almaszeletre, és kakukkfűmézet csorgattam rá. Bár a pecsenye libamáj (hízott rokonával ellentétben) nem tartozik a luxus alapanyagok közé, ebben a formában tényleg finom és ünnepi fogássá vált.
(Lehet, hogy el kellene mennem valahova néhány napra pihenni, ahol nem engednek be a konyhába?)
Hozzávalók:
250 g pecsenye libamáj
3+3 cl konyak
só, bors
½ kávéskanál őrölt rozmaring, kakukkfű, szerecsendió
1 evőkanál libazsír
1 deci tiszta víz
2 tojás
200 g pirított, darált kalácsmorzsa
12 teáskanál lilahagyma lekvár
A libamájat bedörzsöljük sóval és borssal, majd egy lezárható dunsztosüvegbe tesszük, és aláöntünk 3 cl konyakot. Az üveget egy nagyobb lábosba helyezzük, amibe annyi vizet töltünk, hogy a szintje magasabban álljon, mint a libamáj az üvegben. A tűzre tesszük, és forrás után annyi percig dunsztoljuk a májat, ahány dekás volt (itt 25 percig). Akkor kivesszük a vízfürdőből, és a lével együtt, amit kieresztett, egy turmixgépbe rakjuk. Hozzáöntünk 1 deci tiszta vizet, beletesszük a fűszereket és simára turmixoljuk. Ezt követően átöntjük egy kisebb lábosba, és felmelegítjük. A tűzről levéve beletesszük a maradék 3 cl konyakot.
A kalácsot szeletekre vágjuk, és enyhén megpirítjuk, majd durvára daráljuk. Hozzákeverjük a libamájszószhoz. A két tojást felverjük, és belekeverjük a masszába, amit kivajazott, morzsával kiszórt muffinformákba kanalazunk. A tetejére egy-egy kanál lilahagyma lekvár kerül. 160 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készül el.
Backstage: