A Két Cica Konyhája

Sáfrányos kalács

Sáfrányos kalács

 YI5M2435.jpg

 

 

A múlt hétvégén sokat kellett dolgoznom, és az volt az elképzelésem, hogy ezzel együtt diétázom egy kicsit: ennek elősegítése érdekében nem vettem kenyeret. Majd szombaton délelőtt készítettem egy kis csirkemájpástétomot, amit nem volt mire rákenni – nem volt más hátra, kénytelen voltam nekiállni kalácsot sütni. Hát így készült ez a foszlós kalács, amihez sáfránnyal színeztem meg a tejet, hogy szép sárga legyen a tésztája. Ennyit a diétáról...

 

 Spíler-ebéd 001.JPG

 

Hozzávalók:

 

500 g liszt

20 g élesztő

késhegynyi só

1 egész tojás + 1 tojás szétválasztva

3 deci tej + 1 deci az élesztő felfuttatásához

1-2 szál sáfrány

5 teáskanál cukor

50 g olvasztott vaj

 



A 3 deci tejet elkeverjük a cukorral, beletesszük a sáfrányt és felmelegítjük (én egy kicsit hagytam állni, hogy szép sárgára színezze a sáfrány). További 1 deci tejet felmelegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.  

 

Az 500 g lisztbe belekeverjük az 1 deci langyos tejjel megkelesztett 20 g élesztőt, késhegynyi sót, 1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint az 5 teáskanál cukorral elkevert 3 deci sáfrányos langyos tejet, hogy jó gyenge tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, míg szép sima lesz és hólyagokat vet. Ekkor részletekben lassanként beleöntjük az 50 g olvasztott, langyos vajat (ettől lesz foszlós a kalács), és újból simára dolgozzuk. Tetejét kissé meglisztezzük, és meleg helyen lassan megkelesztjük (legalább 45 perc, jól meg kell keleszteni, mert különben sütés közben megreped). Sütőpapírral kibélelt formába (vagy tepsibe) tesszük, a tetejét megkenjük a felvert, megmaradt tojásfehérjével, és 160 fokos sütőben megsütjük – kb. 30 perc alatt készül el.

 

 

 YI5M2433.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr85044043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása