Én valójában nem voltam napközis, ezt a tízórai-uzsonna tüneményt csak otthonról ismerem, és mazsolás körözöttnek hívtam. A szóösszetételben a hangsúly a mazsoláson volt, gyerekkoromban ugyanis nem szerettem édesen a túrót. Arra, hogy ez egy kultusz - fogás volt általánosban, a középiskolai barátaim döbbentettek rá (akik voltak napközisek), és kamaszként a bulikon mindig készítettek maguknak – szerintem máig nem szoktak le róla. Jó ideje már, hogy én is megeszem a túrós desszerteket, sőt a fahéjas túrókrémet is (szigorúan házi kivitelben), most pedig a fügekompóthoz készítettem túróból egy hasonló desszertet.
Hozzávalók (4 adag):
250 g ricotta
50 g puha vaj
100 g felvert tejszínhab
3 evőkanál erdei virágméz
1 teáskanál őrölt fahéj
Adagonként 1 füge és 3 evőkanál karamellszirup
Azért ricottát használtam, mert ez kevésbé savas, mint a hagyományos túró. Ezt is átpasszíroztam, hogy teljesen csomómentes legyen. Hozzákevertem a puha vajat (ez adja a krémességét), és a mézet, majd a fahéjat, végül a felvert tejszínhabot, ami fellazítja a krémet. Tálaláskor adagonként egy feldarabolt fügét tettem rá, és meglocsoltam három evőkanál sziruppal a kompótból.