Ez még mindig egy téli kiadás, de ebben a fagyos márciusban az is szép eredmény, hogy salátát készítek és nem marhapörköltet. A csilis-gyömbéres pác, amit a tél második felében kísérleteztem ki különféle alapanyagokhoz párosítva, azt hiszem, a múltkori rakott batátánál érte a csúcsformáját – többet nem változtatok rajta.
Ehhez a salátához mindjárt két adagban kell elkészíteni: az egyik felében pácoljuk a csirkehúst, majd ezzel együtt megy az egész a serpenyőbe. Ahogy a felesleges folyadék elpárolog, valami egészen isteni eszenciává sül össze a hús felületén.
A másik adagot öntetnek használtam: ebbe belekevertem egy fél mangót is, aminek a másik fele a babcsírára került. Mindent összevetve nem a legolcsóbb saláta, de néha kell ilyen is. Megéri.
Hozzávalók:
250 g csíkokra vágott csirkemell
1 érett mangó
1 cikória saláta
250 g mungóbab csíra
100 g bébispenót a tálaláshoz
A páchoz – 2 adagban kell elkészíteni:
5 evőkanál csiliszósz
3 evőkanál osztrigaszósz
1 evőkanál reszelt, friss gyömbér
3 evőkanál olívaolaj
½ grapefruit leve
1 lime leve és héja
1 evőkanál méz
só, fehér bors
Először két adagban elkészítettem a pácot. Az egyik felébe a csíkokra vágott, előzetesen besózott csirkemell került, amit fél óráig hagytam állni a hűtőben.
A másik adag pácot összekevertem egy leturmixolt, érett mangó felével – ezt öntetként használtam.
Az endíviát negyedekre vágtam, és nagyon vékonyan átolajozott grillserpenyőben „körbesütöttem” a salátadarabokat (minden oldala kb. egy perc alatt sül át). Ezeket a tálaló tálra rendeztem. Utána kisütöttem a csirkecsíkokat: a páclével együtt kerültek a serpenyőbe. Addig sütöttem, míg a hús megpuhult, és az összesült pácból egy vékony réteg képződött a felületén. Akkor a húst kiszedtem az endívia mellé és a helyére dobtam a mungóbabcsírát. Nagyon gyorsan átforgattam a maradék pácban. Ez ennyi idő alatt el is készült: akkor hozzákevertem a pácból kimaradt pépesített mangót, és ez is a tálra került. Nem maradt más hátra, mint meglocsolni az öntettel és tálalni. A tálon tettem mellé egy kevés friss, ropogós bébispenótot is.
Akinek ebben a formában túl diétás, az gazdagíthatja egy kis rizstésztával is, amit főzés után a mungóbabhoz keverhet.