A keddi főzőklub egyik slágere volt a sonkaszuflé, és elkészítése hatalmas sikerélményt jelentett a résztvevőknek: mindenkié sikerült (a képen sajnos már összeestek, nem sikerült időben lefényképezni), és finomabbnál finomabbak lettek (én többet végigkóstoltam). Hozzá „salátafészket” ettünk: a két évvel ezelőtti receptet kiegészítettem fürjtojással és a bébirépával, így aztán a rendhagyó caprese saláta minden szempontból húsvéti jelmezben került az asztalra. Így az is teljesítheti a sonka-tojás rituálét, aki nem rajong érte, vagy esetleg böjtölt, és fél a hasfájástól.
Hozzávalók:
50 g vaj + egy kevés a sütőformák kenéséhez
50 g finomliszt
5 tojás
1 kávéskanál ecet
250 ml tej
só, bors, őrölt szerecsendió
100 g sajt
100 g vékony csíkokra vágott pármai sonka
A sajtot lereszeljük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A szufléformákat vajjal kikenjük. A vajat felhevítjük, beletesszük a lisztet, és kevergetve világos besamelalapot készítünk. Fokozatosan felöntjük hideg tejjel és főzzük egy kicsit, amíg besűrűsödik. Sót, borsot, őrölt szerecsendiót teszünk bele. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk egy kicsit hűlni kb. 70-80 fokra (mikor már nem égeti az ujjunk hegyét, ha megérintjük).
A tojásokat szétválasztjuk, és a már kissé lehűlt besamelt fokozatos keverés mellett a sárgájákhoz öntjük. A sajtot és a sonkát is belekeverjük.
A tojások fehérjéből habot verünk, a vége felé kávéskanál ecetet adunk hozzá, és azzal tovább, nagyon keménnyé verjük a habot. Azonnal a sajtos alaphoz vegyítjük, kanállal óvatosan összeforgatjuk, a formákba adagolva, kb. 3/4-ig töltve őket, az előmelegített sütőbe rakjuk. Kb. 40 perc alatt készül el.
Fontos tipp: hogy a sütő megfelelő páratartalmát biztosítsunk, sütés közben tegyünk az aljába egy tepsi vizet!