Ahhoz képest, hogy szegény jó Szent Márton aszkétaként élte felnőtt napjait, nekünk más sem jut eszünkbe róla, mint a liba, az újbor – no meg, hogy eleget fogyasszunk belőle Márton napkor. Hiszen aki nem töltekezik fel ilyenkor e földi javakból rendesen, kockára teszi a bőség áramlását az előtte álló esztendőben.
Ezt a fogást azoknak ajánlom, akik nem készültek fel rendesen az ünnepre, és nem tudnak ma hozzájutni néhány libacombhoz, vagy egy pár méretes libamellhez: egy libamájat könnyebb vásárolni, de egy hízott kacsamájjal is bebiztosíthatjuk a gazdagságot.
Egyszerű rösztit sütöttem alá, és kiválóan illik hozzá a nemrég készült szilvaketchup – ezt egy hasonló fűszerezésű, friss szilvamártással vagy csatnival is pótolhatjuk. Szóval rajtam nem múlik a jólét – és ez a fogás krumpli reszeléssel együtt fél óra alatt elkészíthető!
Hozzávalók:
300 g hízott kacsa vagy libamáj
700 g krumpli
50 g finomliszt (vagy csicseriborsó liszt)
1 tojás
só, frissen őrült fekete bors
szilvaketchup a tálaláshoz
libazsír a sütéshez
A májat 1 centis szeletekre vágjuk, enyhén besózzuk, és néhány kanálnyi felhevített libazsírban mindkét oldalát arany barnára sütjük – sütés után papírtörlőre szedve, tálalásig lefedve félretesszük.
A krumplit megtisztítjuk, és összekeverjük a liszttel, a tojással, sóval és borssal. az így kapott masszát kanalanként egy tapadásmentes serpenyőbe szedjük, és vékony lapocskákra kinyomkodva ropogósra sütjük.
A tányéron a röszti lapocskákra szedjük a kisütött libamájat, sózzuk-borsozzuk, és a szilvaketchuppal tálaljuk.