Idén a citrom kíséri a mákot: a sodóba is citromhéj és limoncello került.
A mákos gubát két dolog miatt nem tudom megunni: egyrészt azért, mert egy évben egyszer készítem el, másrészt azért, mert minden évben belecsempészek valami apró újdonságot az eredeti receptbe. Ez a hagyományos ebéd december 24-én – elvileg halászlé előzi meg, de a tradíció ezen része mára inkább a halleves kategóriájára egyszerűsödött (hosszú évek után bevallottuk egymásnak családilag, hogy valójában senki nincs oda a halászléért…).
Elkezdtem a karácsonyi receptek kipróbálását – nem utolsó sorban azért, hogy még a héten felkerülhessenek a blogra, de egyúttal elkezdtem feltölteni a mélyhűtőt is azokkal a félkész ételekkel, melyeknek nem árt a fagyasztás. Úgy tűnik, kitört rajtam valamiféle szolid citrom-mánia, amit az indított el, hogy megtaláltam a tavalyi limoncello és arancello maradékát, aminek úgy megörültem, hogy most mindenbe ezeket teszem.
Szóval: az idei mákos guba valójában a hagyományos recept szerint készül, csak tálalás előtt karamellizált citromszeletek kerülnek a tetejére, és meglocsolom a citromos karamellöntettel is. Karácsonyra egy limoncellós vaníliasodó fogja betetőzni az asztali örömöket.
Hozzávalók:
3 db 25 cm hosszú gubakifli (készen is kapható)
150 g darált mák
50 g porcukor
3 deci tej
1 vaníliarúd
1 kávéskanál reszelt citromhéj
3 tojás
2 evőkanál kukoricaliszt
2 deci tejszín
1 evőkanál méz
1 bio citrom
50 g vaj
200 g kristálycukor
A kifliket kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, és egy sütőlapon enyhén megpirítjuk. Ezután tűzálló tálba rendezzük, és ráöntjük a vaníliával és a citromhéjjal együtt felforralt tejet. Kicsit várunk, hogy a kifli beszívja a tejet, majd meghintjük a porcukorral összekevert darált mákkal.
Ez alatt a habosra vert tojásokat kikeverjük a tejszínnel, a liszttel és a mézzel, majd a kiflikre öntjük odafigyelve arra, hogy a massza egyenletesen kitöltse a hézagokat, és 180 fokos sütőbe tesszük kb. 20 percre.
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és folyamatosan elkeverve karamellizáljuk. Mikor teljesen elolvadt a cukor, de még nem kezdett el barnulni, beletesszük a vékonyra (kb. 2 mm vastagra) karikázott citromszeleteket, és együtt karamellizáljuk a cukorral.
Az így elkészített citromszeleteket a sütőből kivett mákos gubára rendezzük, és meglocsoljuk a tetejét a citromos, vajkaramellás öntettel.
Vaníliasodó:
6 deci tej
3 tojás sárgája
1 rúd vanília (kikapart belseje)
1 kávéskanál reszelt citromhéj
30 g cukor
1 teáskanál keményítő
1 deci limoncello
Fél liter (5 deci) tejet felforralunk a vaníliával.
A tojások sárgáját a cukorral simára keverjük, majd beletesszük a keményítőt, és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadunk 1 deci tejet.
A felforralt tejet levesszük a tűzről, és (szintén folyamatos keverés mellett) elegyítjük a tojásos keverékkel. Rövid időre visszatesszük a tűzre, és (még mindig folyamatosan kevergetve) besűrítjük. Bársonyosan sima, sűrű, de folyékony masszát kell kapnunk.
Ha elkészült, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a limoncellót.