A Két Cica Konyhája

Kolozsvári káposzta

Kolozsvári káposzta

 Rakott_káposzta_3.jpg

 

 

 

 

 Nem lepne meg, ha kiderülne, hogy a legtöbb sertéshúst darálva használják fel a magyar háztartásokban: velem legalábbis ez a helyzet. Persze nem szoktam előre ledarált, csomagolt húst vásárolni: kiválasztom a hentesnél a megfelelő darabot, és ledaráltatom. Megoszlanak a vélemények arról, a sertés melyik része jobb darálva: én lapockát szoktam venni - a túl száraz hús nem jó, mert száraz lesz a végeredmény is, és egy comb vagy karaj valójában pazarlásnak is tűnhet.

 

A fasírtokat, különféle húsgolyókat, vagy a rakott ételeket változatosan el lehet készíteni, fűszerezni, és egy jó minőségű, friss darált lapocka felhasználásával nemcsak ízletes, hanem olcsó  húsételt tehetünk az asztalra.

 

Mikor elkezdtem emlegetni (a nagyobb főzéseket rendszerint megelőzi egy hasonló folyamat), mennyire szeretem az erdélyi rakott káposztát, többen kijavítottak, hogy ez nem erdélyi, hanem kolozsvári. Az interneten rákeresve ezt nem lehet eldönteni, mivel mindkét néven emlegetik. Egy dolgot figyeltem meg: az erdélyi származású ismerőseim kolozsvárinak, a magyarországi születésűek erdélyinek hívják. Mivel a szalonna is kolozsvári benne, most ennél az elnevezésnél maradok.

Hozzávalók:

1,2 kg savanyú káposzta
1 kg darált sertéshús
200 g húsos szalonna
150 g rizs
5 deci tejföl
2 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt feketebors
1 evőkanál szárított kakukkfű
1 csomag friss kapor
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény
3 babérlevél
2 evőkanál olaj


A savanyú káposztát leöblítjük, kinyomkodjuk belőle a vizet és egy kicsit összevágjuk, hogy ne legyenek olyan hosszúak a szálak. Egy lábosba tesszük, kevés vizet öntünk alá, megszórjuk őrölt köménnyel, mellétesszük a babérlevelet és félig megpároljuk.
 
Egy serpenyőben kiolvasztjuk az apróra vágott szalonnát. Mikor a zsírja kisült, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, szórunk rá egy kis pirospaprikát, beletesszük a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet és megdinszteljük. Ha elkészült, hozzákeverjük a kaprot és az előzetesen megfőzött rizst.
 
Egy hőálló edényt kikenünk olajjal. Az aljára terítjük a savanyú káposzta felét, meglocsoljuk tejföllel, arra a rizzsel összekevert darált húst, újra egy réteg tejföl következik, majd befedjük a maradék káposztával. A tetejét beborítjuk tejföllel, beszórjuk pirospaprikával, majd előmelegített sütőben, 200 fokon pirosra sütjük. Ropogós fehér kenyér dukál hozzá!
 
 

 

 600x500px.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr56067858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása