Nem lepne meg, ha kiderülne, hogy a legtöbb sertéshúst darálva használják fel a magyar háztartásokban: velem legalábbis ez a helyzet. Persze nem szoktam előre ledarált, csomagolt húst vásárolni: kiválasztom a hentesnél a megfelelő darabot, és ledaráltatom. Megoszlanak a vélemények arról, a sertés melyik része jobb darálva: én lapockát szoktam venni - a túl száraz hús nem jó, mert száraz lesz a végeredmény is, és egy comb vagy karaj valójában pazarlásnak is tűnhet.
A fasírtokat, különféle húsgolyókat, vagy a rakott ételeket változatosan el lehet készíteni, fűszerezni, és egy jó minőségű, friss darált lapocka felhasználásával nemcsak ízletes, hanem olcsó húsételt tehetünk az asztalra.
Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús
200 g húsos szalonna
150 g rizs
5 deci tejföl
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt feketebors
1 evőkanál szárított kakukkfű
1 csomag friss kapor
1 evőkanál őrölt pirospaprika
3 babérlevél
A savanyú káposztát leöblítjük, kinyomkodjuk belőle a vizet és egy kicsit összevágjuk, hogy ne legyenek olyan hosszúak a szálak. Egy lábosba tesszük, kevés vizet öntünk alá, megszórjuk őrölt köménnyel, mellétesszük a babérlevelet és félig megpároljuk.

Darált hús: http://www.magyarsertes.hu/husok.html?page=Daralt-hus
Csülök: http://www.magyarsertes.hu/husok.html?page=Csulok
Oldalas - http://www.magyarsertes.hu/husok.html?page=oldalas
Karaj vagy tarja? - http://www.magyarsertes.hu/receptek.html?page=karaj