Így lesz egy uborkás limonádéból kánikula-ebéd:
Ez a recept is úgy indult, hogy "csak négy citrom van itthon, csinálok inkább uborkás limonádét", hiszen vendégeket várunk. Viszont volt még a hűtőben egy cukkini, egy zöld alma, meg egy maroknyi áfonya, sőt egy lime is... Ez mind belekerült egy dunsztosüvegbe (természetesen mosást és gondos aprítást követően),de valahogy nem volt elég savanyú. Így jött az ötlet, hogy balzsamcetet tegyek a jégkockába, ami a tavalyi nyár legjobb ötletének bizonyult, és meghonosodott a háztartásomban. Nagyon kiadós,mert a vizet és a jégkockát után lehet tölteni, mivel a poharába mindenki egy kicsit szed csak a zöldségekből. Ha magunknak készítjük, kevesebb folyadékkal, felfoghatjuk egy kánikulára hangolt salátának is, ráadásul a fogyókúrás változatból (az ecet miatt). Íme, a recept:
Uborkás limonádé (1 liter)
Előkészítés: 20 perc
Elkészítési idő: 10 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók:
- 1 liter szénsavmentes, lehűtött ásványvíz
- 200 g friss, megmosott áfonya
- 1 kígyóuborka
- 1 kis bébicukkini
1 zöld alma
- 1 dl balzsamecet + 2 dl víz
- 3 evőkanál méz
- 4 citrom leve
- 1 zöld citrom (lime) vékonyra szeletelve
Elkészítés:
- A balzsamecetet elkeverjük a vízzel, feloldjuk benne a mézet, majd jégkocka tartóba öntjük és megfagyasztjuk.
- Az uborkát és a cukkinit fél centis karikára, majd gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk, és az előkészített kancsóba vagy dunsztosüvegbe szórjuk. Hozzákeverjük az áfonyát.
- A citromok levét kifacsarjuk, a lime-ot felszeleteljük, és szintén az előkészített edénybe tesszük.
- Felöntjük az ásványvízzel, majd közvetlenül fogyasztás előtt beletesszük a mézes-balzsamecetes jégkockákat.
A recept több, mint 200 hasonló társával együtt szerepel a tavaly karácsonyra megjelent szakácskönyvemben, amit a Könyvhét alkalmából két helyen is dedikálok (természetesen a könyv a helyszíneken megvásárolható). Szeretettel várok mindenkit! RÉSZLETEK ITT.