Újdonságok mindig lesznek, de nem árt feleleveníteni néhány receptet, ami nélkül nem élet az élet.
Ilyen például ez a kora nyári, kerti borsóleves: annyiféle zöldfűszerrel, mindenféle technikákkal pürésítve esszük a borsót, hogy szinte feledésbe merült. Pedig kevés jobb dolog van a frissen szedett, fejtett borsónál, a kertből felhúzkodott zsenge zöldségekkel, csipetkével. Szerintem igenis vissza kell térni időnként ezekhez az "alapízekhez" ahhoz, hogy értékelni tudjuk az új, vagy legalábbis a mi kultúránktól távol álló megoldásokat. Olyan ez a leves, mint a tánciskolában a kályha...
Íme, a borsóleves menta, bazsalikom, fokhagyma, tej, tejszín, kókusztej és minden egyéb nélkül, amivel manapság divat elkészíteni. Van benne ellenben annyi frissen fejtett, zsenge borsó, édes, fiatal sárgarépa és petrezselyemgyökér, csipetke és petrezselyem, hogy megáll benne a kanál. Tulajdonképpen egy tányérnyi nyári konyhakert!
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Tóth Milán Photography
Ezek után a nagyinál általában valami jó kis nyári rétes, vagy gyümölcsös lepény következett: én ezt a meggyes-mákos batyut ajánlom most. Egy 250 grammos, boltban kapható leveles tésztából 6 darab lesz - az előkészítéssel és a sodó megfőzésével együtt fél óra alatt elkészül.
Recept ITT.