A Két Cica Konyhája

Gyógyító csodabogyó

2014.11.09. 06:06
Gyógyító csodabogyó

Tőzegáfonya_sajtó 073.jpg

 

 

 

Lassan belépünk az év azon szakaszába, mikor Észak-Amerikában a legtöbb amerikai áfonyát (tőzegáfonyát) fogyasztják: közeledik a hálaadás, a karácsony.

Európában is egyre népszerűbb ez a kevéssé ismert bogyós gyümölcs, mely nemcsak a hálaadás napi pulyka mellett ízletes fogás, hanem különféle olajos magvakkal és diófélékkel párosítva tökéletes alapanyaga a korszerű, egészségtudatos táplálkozásnak is.

Persze nálunk a legtöbben a fitotékák polcairól ismerik – én is egy felfázás-sorozatot követően kötöttem vele barátságot annak idején. Akkor még Magyarországon nem lehetett megvásárolni, egy német barátnőmtől kaptam egy porszerű készítményt, ami forró vízben oldva órák alatt enyhülést hozott. Ezt követően a Pharmafutárnál hagytam komoly összegeket, hogy időről időre behozassam. Szerencsére azóta itt is hozzáférhetők  a belőle készült gyógyhatású szerek.

 

 

Tőzegáfonya_sajtó 051.jpg

 

 

 

Nemrég újra sokat foglalkoztam vele: a hamarosan megjelenő, olajos magvakról készült szakácskönyvemben egy önálló fejezetet szenteltünk neki. Érdekes és értékes növény, érdemes egy kicsit jobban megismerni:

 

 

Növénytani besorolás:

 

Az amerikai tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) a hangafélék (Ericaceae) családjába sorolt áfonya (Vaccinium) nemzetség egyik faja. Bogyótermését gyümölcsként, fűszerként és gyógynövényként is fogyasztják.Észak-Amerika keleti részén, az atlantikus–észak-amerikai flóraterületen honos, Magyarországon az 1990-es évekig ismeretlen volt.

Örökzöld. A savanyú, 4,5–5,5 pH-értékű talajt és a hűvös helyeket kedveli. Vízigénye igen jelentős. Földön kúszó indái évente akár 2 m-t is nőhetnek. Az egyes tövek akár 150 évig is elélhetnek.

Amerikában az 1800-as évek eleje óta termesztik is. Négyzetméterenként 6 növény ültetését tartják optimálisnak; így, ha az időjárás is megfelelő, kb. 1,5 kg/m² termést is hozhat. A növényt meleg időben vízpermettel hűtik. Télen jégpáncéllal védik a fagytól, de a jégréteg alatti vizet elvezetik, hogy a növény levegőzhessen. Szüret előtt 30 cm magasan elárasztják a földet, és a víz színén úszó gyümölcsöket halásszák le.

 

 

Tőzegáfonya_sajtó 042.jpg

 

 

Tápanyagtartalom:

 

A piros, keserű-savanyú bogyó a gasztronómiai felhasználás mellett  magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalmának és egy sajátos tulajdonságának köszönhetően igazi szupernövény.

 

Gyógyászati jelentősége:

 

Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére és antibakteriális hatása miatt a gyulladáshoz vezető bakteriális fertőzések megelőzésére, kezelésére használatos. Sok benne az antioxidáns (antocianidinek, tanninok), ezért az immunrendszert is erősíti. Húgyúti fertőzések, illetve gyulladások kezelésére kiválóan alkalmas. Étvágygerjesztőnek is ajánlják. A sajátos tulajdonság az, hogy ez a növény teflonszerű bevonatot képezve megakadályozza, hogy a húgyhólyag falára baktériumok tapadjanak, ennek köszönheti a húgyúti fertőzéseket - köznyelven „felfázást” -  megelőző hírnevét. A növény csak a megelőzésben hatékony, a kialakult betegség kezelésében már nem, mert a már feltapadt baktériumokra nincs hatással, sőt, több kísérletben azt vették észre, hogy a növény csak a nők esetében fejti ki preventív hatását.

 Tel-avivi Egyetemen a tőzegáfonya más szervekre gyakorolt hatását is vizsgálták, és a baktériumokra kifejtett hatása miatt a növény fogszuvasodás és gyomorfekély megelőzésében is hatékonynak bizonyult, de változatlanul elsősorban a nőnemű kísérleti alanyok körében.

Pontos és hatékony adagolására egyelőre nincsenek megbízható adatok.

 

 

Tőzegáfonya_sajtó 119.jpg

 

 

Gasztronómiai felhasználás:

 

Húsa roppanó, íze enyhén fanyar. Friss gyümölcsként torták, sütemények készítésére használatos, de illik a joghurtokhoz, desszertekhez és turmix italokhoz is – az Amerikai Egyesült Államokban hálaadás napján az ünnepi étrend jóformán kötelező része. Európában az ezredfordulón vált divatossá; főként Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában népszerű.

Fagyasztva kb. 1 évig használható. A termés többségéből ivólét, sűrítményt, szárítmányt, aszalványt, vagy gyümölcsteát készítenek. Szárítva más aszalt gyümölcsökhöz hasonlóan használható. A nyers tőzegáfonya erőteljes ízű, nagyon savanyú és kesernyés bogyó, ezért desszertekben való felhasználásnál több cukorra vagy édesítőszerre van szükség. A belőle készült aszalványok íze jóval kellemesebb, édes-savanyú, önmagában is fogyasztható.

 

 További receptek, egészségügyi és szépészeti tanácsok amerikai áfonya felhasználásával ITT. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr836880109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása