Itt egy wokban készült meleg, téli saláta datolyával, mandulával, quinoa maggal és citrusöntettel.
A kelkáposztában rejlő lehetőségek nem merülnek ki a főzelékben vagy a frankfurti levesben (bár egyiket sem szeretném lebecsülni), és a rakott kel sem a legtöbb, ami készülhet belőle. Én nagyon szeretem, és szívesen készítek belőle például salátákat a téli hónapokban. Aki ezt megkóstolja, nem fogja elhinni, hogy ez ugyanaz a növény!
Meleg kelkáposzta saláta quinoával és datolyával
Hozzávalók (6 adag):
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy vöröshagyma, kockára vágva
- 1 csipet só
- 200 g quinoa
- 2,5 dl víz
- 1 kis gerezd zúzott fokhagyma
- 6 nagyobb, zöld kelkáposzta levél
- 100 g pirított, sózott egész mandula
- 100 g magozott, darabolt datolya
Az öntethez:
- 1 narancs leve
- 1 lime leve
- 2 teáskanál juharszirup
- ½ dl extra szűz olívaolaj
- Só és frissen őrölt fekete bors
- A quinoát a fokhagymával összekeverve tegyük egy magas falú serpenyőbe, és enyhén pirítsuk meg. Ezt követően engedjük fel vízzel, és lassú tűzön, kevergetve főzzük 5-6 percig, majd lefedve tegyük félre.
- Egy másik serpenyőben az olajon pirítsuk meg a kockára vágott hagymát, egészen barnára. Ha elkészült, forgassuk bele a csíkokra vágott kelkáposztát, és 1-2 perc alatt pirítsuk át.
- Keverjük ki az öntetet a megadott hozzávalókból.
- A quinoát egy villával keverjük át, hogy ne tapadjanak össze a szemek, majd keverjük össze a hagymás kelkáposztával.
- Adjuk a salátához a többi hozzávalót, keverjük hozzá az öntetet, és tálaljuk.
Az elkészítés menete videóval:
Hozzávalók: TESCO
Helyszín: MIELE Főzőiskola