Tegnap pihenőnapom volt: bár nálam rendeztünk családi ebédet, a tesómék hoztak pácolt húsokat, salátát, köretet, meg egy tökéletes meggyes pitét. A kertemben sütögettünk, eszegettünk, aztán elmentünk sétálni a szomszéd hegyre, és óriási vadvirág csokrokat szedtünk.
Ma megosztottam az Instagramon és a FB-on is a pite fényképét, amire azonnal voltak érdeklődők - a receptet illetően, természetesen, a süti még tegnap elfogyott. A húgom ezúttal kókuszzsírral készítette a tésztát,amitől hihetetlenül könnyű és ropogós lett. Joyce Maynard almás pitéje jutott eszembe róla, amit tavaly ősszel, budapesti tartózkodása alkalmával sütöttünk vele (bejegyzés és recept itt található).
Elkértem a receptet, íme a meggyes pite, Tinka módra:
Hozzávalók
250 g finomliszt
80 g cukor
125 g kókuszzsír
1 cs vaníliás cukor
egy kiskanál sütőpor
egy csipet só
egy nagy evőkanál tejföl
200 g friss, magozatlan meggy
egy tojás sárgája a tetejéhez
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd két darabra szedjük, golyókat formázunk belőle, és kinyújtjuk. Az egyik tésztalapot belesimítjuk a pitesütő tálba, és beleszórjuk a friss gyümölcsöt, magozás nélkül - ez azért fontos, mert nem enged annyi levet, és szépen egyben maradnak a meggy szemek.
Befedjük a másik tésztalappal, majd megkenjük a tojássárgájával és megszurkáljuk.
180 fokos, előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
Ha fogyaszthatóra hűlt, szép kényelmesen, kávé kíséretében megesszük, lepihenjük a kertben, aztán lesétáljuk a hegyen, vacsora helyett pedig gyönyörködünk az általunk kötött vadvirágcsokrokban. Mutatom: