Nagy megtiszteltetés számomra, hogy én adhatom az olvasók kezébe a Kisalföld 16. szakácskönyvét, mely a nagyvilág konyháiba kalauzolja el őket.
Nem a csúcsgasztronómia által kijelölt útvonalat válaztottam erre az utazásra, inkább az egyes népek házias ételeit, a tradicionális fogásokat választottam útjelzőül: mint amikor az egyik háziasszony körülnéz a másik konyhájában, és megpróbálja ellesni azokat a technikákat, recepteket, melyekkel a saját repertoárját színesítheti, változatosabbá téve ezzel a család táplálkozását.
Azokat az ételtípusokat kerestem elsősorban, melyekhez minden alapanyag beszerezhető, ízviláguk pedig összeegyeztethető a magyar közízléssel. Ennek ellenére minden recept megnyit egy új világot: a fűszerezésben, az elkészítési technikákban, a hozzávalók összeállításában megnyilvánul az adott nép temperamentuma, életfilozófiája is.
A könyv csodás fotóit szokás szerint Tóth Milán készítette, és készült hozzá egy 10 receptet tartalmazó DVD is, melyte csodálatos környezetben, a budapesti Kempinski holtelben, a The Kitchenben forgattunk.
A könyv megrendelhető ITT.
És kedvcsinálónak az andalúz barack receptje a spanyol fejezetből:
Őszibarack andalúz módra
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 adag):
200 g rizs
1 l tej
5 evőkanál porcukor
csipetnyi só
1 teáskanál vanília kivonat
2 tojás szétválasztva
4 felezett őszibarack kompót
1 teáskanál gyümölcsecet
1 evőkanál baracklekvár
Elkészítés:
A riszből és a tejből a porcukorral tejberizst főzünk, majd hagyjuk félig kihűlni.
Akkor hozzákeverjük a vaníliakivonatot és a tojások sárgáját, és négy részre osztva hőálló tálkákba kanalazzuk.
A tetejére borítunk egy-egy felezett őszibarackot.
A tojásfehérjéből az ecettel és a lekvárral kemény habot verünk, és a barackok tetejére halmozzuk.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük, míg a hab pirulni kezd a tetején.
HA SZERETNÉL NYERNI EGY PÉLDÁNYT, JÁTSSZ VELÜNK A BLOG FB OLDALÁN!