A hagyományos fonott kalács mellett az idén kipróbáltam az angol húsvéti zsemlét is: hétfőn piknikre készülünk, és ez praktikusabb, mivel nem kell szeletelni. Az angolszász országokban készítik az édes változatát is, ami annyiban különbözik ettől, hogy mazsolát, apróra vágott aszalt vagy kandírozott gyümölcsöket kevernek a tésztába. A kelesztési és sütési ideje is rövidebb a kalácsénál, és a tésztája rendkívül finom. Azoknak, akik kicsúsztak az időből a készülődést illetően (jelen!), különösen ajánlom!
Hozzávalók 12 db bucihoz:
A tésztához:
220 ml tej
1 db tojás
450 g búzaliszt
1.5 teáskanál fahéj
0.5 teáskanál só
40 g cukor
50 g vaj
11 g instant élesztő
100 g mazsola
A kereszthez:
50 g búzaliszt
25 g vaj
2 evőkanál víz
1 csipet só
A kenéshez:
30 ml tej
25 g cukor
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a többi száraz hozzávalóval.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben.
Végül a tojással együtt a lisztes keverékhez adjuk, és homogén, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Az olvasztott vajat dagasztás közben, kis részletekben adjuk hozzá, a végén keverjük bele a mazsolát.
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
A keresztekhez használandó lisztes masszát kelesztés közben kikeverjük.
A megkelt tésztát egy lisztezett felületre borítva átgyúrjuk, majd rudat sodrunk belőle, amit 12 egyenlő részre vágunk, majd gömbökké formázzuk a darabokat.
Kivajazott tepsibe rendezzünk, és hagyjuk 20 percet kelni. Akkor cukros tejjel átkenjük a tetejét, nyomózsák segítségével „megkereszteljük” őket, majd 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
(Én sajnos egy kicsi tepsit használtam, így sütés közben "összegyógyultak" a bucik, de az élvezeti értékéből ez nem von le semmit.)