Kedvenc nyári salátánkhoz leggyakrabban sült krumplit kínálnak, de gyakran fogyasztjuk pirítóssal, vagy grillezett húsok köreteként is. Mivel az elmúlt két évben nagyrészt a lassan felszívódó szénhidrátok, például a hüvelyesek felhasználási körének kiszélesítésével foglalkozom (nemrég jelent meg az ezzel foglalkozó receptkönyvem, Magok a konyhában címmel), egy hirtelen ötlettől vezérelve készült ez a klasszikus görög saláta jó ízű, krémes fehér babbal kiegészítve. Így teljes értékű fogás, zsiradékban sült krumpli, hús vagy lisztféleség nélkül - talán egy pohár fehér bor hiányzik hozzá...
Hozzávalók (4 adag előétel):
1 közepes kígyóuborka
1 fej lilahagyma
200 g koktélparadicsom (én pirosat és sárgát vegyesen használtam)
1 nagyobb zöldpaprika
20 db fekete Kalamata olajbogyó
200 g feta sajt
200 g nagy szemű fehérbab megfőzve
só, szárított oregano
1 evőkanál apróra vágott friss oregano
3 evőkanál extra szűz görög olívaolaj
őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
A kígyóuborkát, a paprikát és a paradicsomokat megmossuk. A lilahagymát, a paprikát és az uborkát apró kockákra, a koktélparadicsomokat félbevágjuk, a sajtot szintén feldaraboljuk.
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, megsózzuk, megszórjuk egy kevés (max. ½ kávéskanál) szárított oreganóval, meglocsoljuk az olívaolajjal, és a friss oraganót is belekeverjük.
Fogyasztás előtt tegyük a hűtőbe fél órára: a fenti adag 4 előétel, vagy 2 adag könnyű vacsora mennyiségét adja.