A zsenge tavaszi sárgarépa nyersen is tökéletes, de így legfeljebb rágcsálnivalónak vagy mártogatóshoz jó. Ha az asztalra kerül, érdemes kipróbálni ezt a receptet: kiváló köret húsokhoz, de friss salátával feldobva jó kis könnyű ebéd lehet.
Hozzávalók (4 adag):
400 g fiatal sárgarépa
4 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
50 g reszelt parmezán
100 g tejszín
1-1 evőkanál apróra vágott snidling, bazsalikom, petrezselyem
1/2 kávéskanál só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
1. A sárgarépákat karikára vágjuk, és kb. 10 percig pároljuk (nem kell puhának lennie, csak kellemesen harapható állagúnak - én ezt a Russell Hobbs párolóedényt használtam).
2. Az olívaolajon enyhén megpirítjuk a zúzott fokhagymát, majd beleöntjük a tejszínt, rászórjuk a parmezánt, elkeverjük, és egy-két percig együtt főzzük.
3. Akkor beletesszük a sót, a borsot, és a tűzről lehúzva a zöldfűszereket is.
4. Hozzákeverjük a párolt répát, és frissen fogyasztjuk.