Nagyon szeretem ezt a kenyeret, évek óta csiszolgatom a receptet - most termelői tökmaglisztet és tökmagolajat használtam, mindkettő a Táborhegyi Gyümölcskertészet termékei. Össze sem lehet hasonlítani ezeket az ízeket a kereskedelmi forgalomban elérhető alapanyagokéval!
Hozzávalók (400 g):
150 g búzaliszt
150 g tönkölyliszt
50 g tökmagliszt
1 kávéskanál tengeri só
1 tojás
1 zacskó élesztő
1 dl tej
1 kockacukor
1 dl natúr joghurt
5 evőkanál olaj
1 evőkanál tökmagolaj
1 maroknyi tökmag
Elkészítés:
1. A tejet langyosra melegítjük, majd a kockacukorral felfuttatjuk benne az élesztőt (a duplájára kell nőnie a térfogatnak).
2. Összekeverjük a lisztféléket és a sót, majd beleütjük a tojást, a hozzákanalazzuk a joghurtot, az olajakat és az élesztőt, és simára dagasztjuk a keveréket (én a robotgépet használtam).
3. Egy kiolajozott tálba borítjuk, és egy konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük. Utána kézzel átgyúrjuk a tésztát, akkor keverjük bele a tökmagot is.
4. Kerek cipót formázunk belőle, és egy sütőpapíron a sütőformába tesszük.
5. Pihentetjük, míg a másfélszeresére kel a tészta, bespricceljük vízzel a tetejét, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 40 perc alatt készre sütjük (én időnként bespricceltem, hogy ropogós kéreg süljön a tetejére).
6. Rácson hagyjuk kihűlni - ha melegen vágjuk fel, összetapad a tészta, mintha nyers lenne, mivel a belekevert zsiradékon kívül maga a tökmagliszt is olajos. Kb. 400 grammos vekni lesz belőle.