A Szigetközben, Darnózselin nőttem fel és máig erősen kötődöm a térséghez, évek óta kutatom szülőföldem gasztronómiai gyökereit. Nem titkolt célom, hogy előbb-utóbb egy teljes kötet készüljön munkám eredményeként, de az elmúlt két évben már kaptam egy-egy lehetőséget arra, hogy ízelítőt adjak e csodás vidék hagyományos ételeiből, 21. századi ízlésre hangolva.
Elsőként 2022-ben az 'Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből' című könyvben, ahol 20 modernizált paraszti étel receptje jelent meg tőlem, de szerzőtársaim (Gondár Flóra, Gecsei Ádám, Ondré Péter) írásai nyomán megelevenik a térség múltja és jelene, Pomaránski Luca mesés fotói pedig segítenek abban, hogy ne csak a képzelőerőnkre hagyatkozhassunk.
Mindemellett mindenkit arra buzdítok, hogy kerekedjen fel és győződjön meg róla személyesen, milyen romantikus, szerethető vidék az ország legnagyobb szigete ott az országhatár észak-nyugati csücskében.
Most egy szezonális recepttel szeretnék kedvet csinálni, ami az egyik gyerekkori kedvencem - de bodza szerencsére az egész országban szedhető, így bárki elkészítheti, aki kedvet kap hozzá.
Bodzapalacsinta
Előkészítés: 15 perc (+ a pihentetési idő)
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (10 adag):
1,5 deci tej
0,5 deci szódavíz
2 egész tojás és 1 tojásfehérje
50 g olvasztott vaj
40 g cukor
200 g finomliszt
1 csomag sütőpor
+ 10 szép bodzatányér
Elkészítés:
- Először a két egész tojást keverjük simára a langyos olvasztott vajjal, majd szépen sorban hozzáadjuk a tejet, a cukrot, és végül a liszttel összekevert sütőport, és jól összedolgozzuk a tésztát.
- Egy jó záródó dobozban a hűtőbe tesszük két órára (ez lehet egy egész éjszaka is).
- A pihentetési idő leteltével kivesszük a hűtőből. Kicsit be fog sűrűsödni, ezért fellazítjuk egy kevés szódavízzel, majd egy habbá vert tojásfehérjét is belekeverünk. Bársonyosan sűrű folyadékot kapunk.
- Ebbe a sűrű masszába mártjuk a bodzatányérokat, és forró olajban kisütjük őket – ha marad a tésztából, palacsintákat sütünk belőle.
- Porcukorral megszórva, citromos tejföllel kínáljuk.
FONTOS! A bodzatányérokat forgalomtól távoli, tiszta környezetben gyűjtsük és ne mossuk meg, csak a szárakat tisztítsuk le, vigyázva, hogy a virágzat egyben maradjon.
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Pomaránski Luca