A Két Cica Konyhája

Szigetközi bodzapalacsinta

2024.5.12. 12:23
Szigetközi bodzapalacsinta

A Szigetközben, Darnózselin nőttem fel és máig erősen kötődöm a térséghez, évek óta kutatom szülőföldem gasztronómiai gyökereit. Nem titkolt célom, hogy előbb-utóbb egy teljes kötet készüljön munkám eredményeként, de az elmúlt két évben már kaptam egy-egy lehetőséget arra, hogy ízelítőt adjak e csodás vidék hagyományos ételeiből, 21. századi ízlésre hangolva.

Elsőként 2022-ben az 'Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből' című könyvben, ahol 20 modernizált paraszti étel receptje jelent meg tőlem, de szerzőtársaim (Gondár Flóra, Gecsei Ádám, Ondré Péter) írásai nyomán megelevenik a térség múltja és jelene, Pomaránski Luca mesés fotói pedig segítenek abban, hogy ne csak a képzelőerőnkre hagyatkozhassunk.

Mindemellett mindenkit arra buzdítok, hogy kerekedjen fel és győződjön meg róla személyesen, milyen romantikus, szerethető vidék az ország legnagyobb szigete ott az országhatár észak-nyugati csücskében.

img_8148.jpg

Most egy szezonális recepttel szeretnék kedvet csinálni, ami az egyik gyerekkori kedvencem - de bodza szerencsére az egész országban szedhető, így bárki elkészítheti, aki kedvet kap hozzá.

Bodzapalacsinta

 

Előkészítés: 15 perc (+ a pihentetési idő)

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (10 adag):

1,5 deci tej

0,5 deci szódavíz

2 egész tojás és 1 tojásfehérje

50 g olvasztott vaj

40 g cukor

200 g finomliszt

1 csomag sütőpor

+ 10 szép bodzatányér

Elkészítés:

  1. Először a két egész tojást keverjük simára a langyos olvasztott vajjal, majd szépen sorban hozzáadjuk a tejet, a cukrot, és végül a liszttel összekevert sütőport, és jól összedolgozzuk a tésztát.
  2. Egy jó záródó dobozban a hűtőbe tesszük két órára (ez lehet egy egész éjszaka is).
  3. A pihentetési idő leteltével kivesszük a hűtőből. Kicsit be fog sűrűsödni, ezért fellazítjuk egy kevés szódavízzel, majd egy habbá vert tojásfehérjét is belekeverünk. Bársonyosan sűrű folyadékot kapunk.
  4. Ebbe a sűrű masszába mártjuk a bodzatányérokat, és forró olajban kisütjük őket – ha marad a tésztából, palacsintákat sütünk belőle.
  5. Porcukorral megszórva, citromos tejföllel kínáljuk.

FONTOS! A bodzatányérokat forgalomtól távoli, tiszta környezetben gyűjtsük és ne mossuk meg, csak a szárakat tisztítsuk le, vigyázva, hogy a virágzat egyben maradjon.

Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó

Fotó: Pomaránski Luca

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7018402677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása