A Két Cica Konyhája

Elstartolt a Friss Hús rövidfilmfesztivál

2024.5.31. 08:59
Elstartolt a Friss Hús rövidfilmfesztivál

unnamed.png

Tegnap kezdődött a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, ahol a legjobb magyar és külföldi rövidfilmek százai, valamint filmszakmai workshopok, kerekasztal-beszélgetések és előadások várják a közönséget. 

„Jó magyar rövidfilmek mindig készülnek, függetlenül attól, hogy kapnak-e állami támogatást vagy bármifajta segítséget – elképesztő teremtő erő van a filmes tehetségekben, ezt igyekszik

megmutatni azóta is minden évben a fesztiválunk. Ez az, amihez igyekszünk minél színesebb és izgalmasabb körítést találni, nemzetközi filmeket, vendégeket, okos és szórakoztató szakmázást, szabadtéri mozizást, és évről évre tágítjuk belterjességet: idén először például országos elérést kínálunk: három szuper egyetemi városban, Debrecenben, Pécsen és Szegeden is szimultán mennek a vetítések” – mondta el Deák Dániel, a fesztivál alapítója és igazgatója a magyarnarancs.hu-nak adott interjúban

az_utca_ma_sik_ve_ge.jpg

Az utca másik vége

A magyar rövidfilmes premierek és nemzetközi versenyprogram mellett a tematikus mellékszekciókban is különleges műfaji és szerzői filmek is lesznek láthatók a Friss Húson. A @Midnight szekció horrorfilmekkel, a Weirdcore egyedi, bizarr hangvételű, hajmeresztően szórakoztató alkotásokkal, a Queer Dreams válogatás pedig az LMBTQ-közösséggel kapcsolatos témájú filmekkel jelentkezik.

A Baltic Focus programjában két blokkban (Elveszett lelkek, Az utolsó csepp) összesen tíz lett, litván és észt rövidfilmet lehet majd megnézni, a Műfajra magyar! blokkban pedig hazai rendezők zsánerfilmes kísérleteit vetítik. A fesztivál teljes programja a Friss Hús weboldalán található. A Friss Hús vetítéseire a Puskin mozi weboldalán és a Tixa felületén lehet jegyet venni.

cipo_k_e_s_pata_k.jpg

Cipők és paták

Idén először országosan rendezik meg a Friss Húst. A fesztivál ideje alatt a pécsi Apolló mozi, a debreceni Apolló mozi és szegedi Belvárosi mozi is vetíti majd a magyar versenyfilmeket. Szintén újítás 2024-ben, hogy a virtuális valóság is fókuszba kerül a fesztiválon. A MOME-val együttműködésben kialakított VR-szobában a virtuális valóság filmes szempontból is kiemelkedő tartalmaiba vezetik be az érdeklődőket a Puskin felső emeletén június 4-én.

Visszatérnek a Kids vetítések is – ezúttal új helyszínen, a Bálint Házban –, amelyeken a legkisebbek is megtalálják a nekik szóló kincseket: a szervezők két izgalmas blokkban gyűjtötték össze az elmúlt évek legjobb magyar animációs kisfilmjeit (4–6 évesek, illetve a 7–10 éves korosztály számára).

A fesztivál vetítésen kívül szakmai programok is várják az érdeklődőket. A pitchfórum moderátora a Lóci játszik együttes vezetője, Csorba Lóránt lesz. Az eseményeken megszólaló vendégek, moderátorok és előadók közt lesz dr. Kovács András Bálint, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének oktatója, Zurbó Dorottya, Grosan Cristina és Tóth Barnabás rendezők, Csíki Sándor food stylist, Lányi Eszter, a Nemzeti Filmintézet képzési igazgatója, Sczígel Andrea fundrasing tanácsadó, Alpár Balázs médiazeneszerző, Berkes Júlia és Pusztai Ferenc producerek, illetve Szabó Béla, a Magyar Telekom BrandComms Directora is. 

loom.png

LOOM

A filmfesztivál május 30-án kezdődik és június 5-ig tart a Puskin moziban és a Városházán, ahol szabadtéri vetítésekkel várják a közönséget. A szervezők a legjobb magyar és nemzetközi rövidfilmek mellett inspiráló szakmai programokkal, beszélgetésekkel, előadásokkal és workshopokkal is készülnek. A versenyprogramok győzteseit a fesztivál utolsó napján, június 5-én hirdetik ki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3518417645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása