A Két Cica Konyhája

Kapros-túrós lepény

2024.8.17. 09:12
Kapros-túrós lepény

 9z5a2485.jpg

Legalább olyan megosztó étel, mint a káposztás tészta porcukorral, de én azt is szeretem - egy adagot rápirítva, egyet pedig forrón rászórva, hogy folyjon...

Előkészítés: 15 perc

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (10 adag):

A tésztához:

350 g finomliszt

50 g cukor

200 g tejföl

1 tojás

1 deci tej

25 g élesztő (vagy 1 csomag szárított élesztő)

½ kávéskanál só

100 g olvasztott mangalica zsír

A túróhoz:

1 kg túró
2 tojássárgája
3 tojásfehérje
1 evőkanál búzadara
200 g tejföl
2 evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
1 csokor finomra vágott kapor

A tetejére:

1 tojássárgája

1 evőkanál tejföl

1 evőkanál apróra vágott kapor

Elkészítés:

  1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt: a tejet érdemes egy legalább kétszer akkora bögrébe tenni, mint a folyadék mennyisége. Ebbe morzsoljuk (vagy szórjuk) bele az élesztőt, és jól keverjük el. Kb. 15 perc múlva felhabosodik, a térfogata a duplájára nő – ekkor tegyük bele a tésztába. Mivel ez egy magas zsírtartalmú tészta, különös gondot kell fordítani a dagasztásra és a kelesztésre.
  2. A lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, a közepébe mélyedést készítünk, ebbe ütjük bele a tojást, majd belekanalazzuk a simára kevert tejfölt, végül a tejben felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük, és alaposan kidagasztjuk. Ez kézzel legalább húsz perces munka, de én dagasztógéppel sem szoktam megspórolni az időt: alacsony sebességgel kezdem, majd fokozatosan gyorsítom a tempót. Vigyázni kell, hogy a tészta ne tapadjon fel körben az edény falára, ezért egy fakanállal vagy műanyag lapáttal ezt keverés közben leválasztom.
  3. Mikor már szép homogén, és elkezd emelkedni, hozzáadom a langyos, olvasztott zsírt is (a sok zsiradék ugyanis gátolja az élesztő munkáját, ezért csak a dagasztás végén szabad a tésztába keverni). Így egy lágy kelt tésztát kell kapnunk, amit a kelesztő tálban hagyunk a duplájára feljönni (ez egy légmentesen záródó műanyag edény, nagyanyáink egyszerűen leterítették a vájdlingot egy tiszta konyharuhával).
  4. Egy 25x35 centi nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a megkelt tésztát belenyomkodjuk. A tepsiben is hagyjuk egy kicsit kelni, közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
  5. A túrót villával finomra törjük (át is lehet passzírozni), hozzákeverjük a tejfölt, a tojássárgáját, a búzadarát, a cukrot és a kaprot. A tojásfehérjéből a csipet sóval kemény habot verünk, és ezt is hozzáadjuk a túrós masszához. Az egészet a tészta tetejére simítjuk, majd megkenjük a tojássárgájával kikevert tejföllel. 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készül el.
  6. Tálaláskor szórjunk egy kis friss kaprot a tetejére. Halászlé után remek befejezése az étkezésnek.

Ez a recept elsőként 2022-ben az 'Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből' című könyvben szerepelt, ahol 20 modernizált paraszti étel receptje jelent meg tőlem, de szerzőtársaim (Gondár Flóra, Gecsei Ádám, Ondré Péter) írásai nyomán megelevenik a térség múltja és jelene, Pomaránski Luca mesés fotói pedig segítenek abban, hogy ne csak a képzelőerőnkre hagyatkozhassunk.

Mindemellett mindenkit arra buzdítok, hogy kerekedjen fel és győződjön meg róla személyesen, milyen romantikus, szerethető vidék az ország legnagyobb szigete ott az országhatár észak-nyugati csücskében!

Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó

Fotó: Pomaránski Luca

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8318419159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása