Legalább olyan megosztó étel, mint a káposztás tészta porcukorral, de én azt is szeretem - egy adagot rápirítva, egyet pedig forrón rászórva, hogy folyjon...
Előkészítés: 15 perc
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (10 adag):
A tésztához:
350 g finomliszt
50 g cukor
200 g tejföl
1 tojás
1 deci tej
25 g élesztő (vagy 1 csomag szárított élesztő)
½ kávéskanál só
100 g olvasztott mangalica zsír
A túróhoz:
1 kg túró
2 tojássárgája
3 tojásfehérje
1 evőkanál búzadara
200 g tejföl
2 evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
1 csokor finomra vágott kapor
A tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál apróra vágott kapor
Elkészítés:
- A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt: a tejet érdemes egy legalább kétszer akkora bögrébe tenni, mint a folyadék mennyisége. Ebbe morzsoljuk (vagy szórjuk) bele az élesztőt, és jól keverjük el. Kb. 15 perc múlva felhabosodik, a térfogata a duplájára nő – ekkor tegyük bele a tésztába. Mivel ez egy magas zsírtartalmú tészta, különös gondot kell fordítani a dagasztásra és a kelesztésre.
- A lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, a közepébe mélyedést készítünk, ebbe ütjük bele a tojást, majd belekanalazzuk a simára kevert tejfölt, végül a tejben felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük, és alaposan kidagasztjuk. Ez kézzel legalább húsz perces munka, de én dagasztógéppel sem szoktam megspórolni az időt: alacsony sebességgel kezdem, majd fokozatosan gyorsítom a tempót. Vigyázni kell, hogy a tészta ne tapadjon fel körben az edény falára, ezért egy fakanállal vagy műanyag lapáttal ezt keverés közben leválasztom.
- Mikor már szép homogén, és elkezd emelkedni, hozzáadom a langyos, olvasztott zsírt is (a sok zsiradék ugyanis gátolja az élesztő munkáját, ezért csak a dagasztás végén szabad a tésztába keverni). Így egy lágy kelt tésztát kell kapnunk, amit a kelesztő tálban hagyunk a duplájára feljönni (ez egy légmentesen záródó műanyag edény, nagyanyáink egyszerűen leterítették a vájdlingot egy tiszta konyharuhával).
- Egy 25x35 centi nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a megkelt tésztát belenyomkodjuk. A tepsiben is hagyjuk egy kicsit kelni, közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
- A túrót villával finomra törjük (át is lehet passzírozni), hozzákeverjük a tejfölt, a tojássárgáját, a búzadarát, a cukrot és a kaprot. A tojásfehérjéből a csipet sóval kemény habot verünk, és ezt is hozzáadjuk a túrós masszához. Az egészet a tészta tetejére simítjuk, majd megkenjük a tojássárgájával kikevert tejföllel. 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készül el.
- Tálaláskor szórjunk egy kis friss kaprot a tetejére. Halászlé után remek befejezése az étkezésnek.
Ez a recept elsőként 2022-ben az 'Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből' című könyvben szerepelt, ahol 20 modernizált paraszti étel receptje jelent meg tőlem, de szerzőtársaim (Gondár Flóra, Gecsei Ádám, Ondré Péter) írásai nyomán megelevenik a térség múltja és jelene, Pomaránski Luca mesés fotói pedig segítenek abban, hogy ne csak a képzelőerőnkre hagyatkozhassunk.
Mindemellett mindenkit arra buzdítok, hogy kerekedjen fel és győződjön meg róla személyesen, milyen romantikus, szerethető vidék az ország legnagyobb szigete ott az országhatár észak-nyugati csücskében!
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Pomaránski Luca