Előkészítés: 20 perc
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: 3
Hozzávalók (4 adag):
½ kg burgonya
300 g liszt
1 tojássárgája
1 egész tojás
1 csipet só
A tálaláshoz:
250 g zsemlemorzsa
50 g vaj
4 evőkanál baracklekvár
4 teáskanál porcukor
Elkészítés:
- A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, megtisztítjuk, majd krumplinyomóval áttörjük.
- Kihűlés után a liszttel és a tojással képlékeny tésztát gyúrunk belőle: a lisztet kicsinyenként adagoljuk hozzá – mikor már nem ragad a kezünkhöz, egy deszkára fektetjük és kisodorjuk nudlinak. 4-5 cm hosszú darabokra vágjuk.
- A morzsát a felolvasztott vajon aranyszínűre pirítjuk.
- Forrásban levő vízben 3 perc alatt kifőzzük a nudlikat – miután feljöttek a víz tetejére, még 1 percig hagyjuk benne, majd egy szűrőkanállal a megpirított zsemlemorzsára szedjük.
- Baracklekvárral, porcukorral megszórva tálaljuk.
A nudlit kínálhatjuk zsemlemorzsa helyett mákkal vagy darált dióval, de készíthetjük sósan is: pirított hagymával, szalonnakockákkal. De kiváló köret önmagában is, zsíron megpirítva.
Ez a recept elsőként 2022-ben az 'Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből' című könyvben szerepelt, ahol 20 modernizált paraszti étel receptje jelent meg tőlem, de szerzőtársaim (Gondár Flóra, Gecsei Ádám, Ondré Péter) írásai nyomán megelevenik a térség múltja és jelene, Pomaránski Luca mesés fotói pedig segítenek abban, hogy ne csak a képzelőerőnkre hagyatkozhassunk.
Mindemellett mindenkit arra buzdítok, hogy kerekedjen fel és győződjön meg róla személyesen, milyen romantikus, szerethető vidék az ország legnagyobb szigete ott az országhatár észak-nyugati csücskében!
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Pomaránski Luca