A Két Cica Konyhája

Krumplinudli morzsával és baracklekvárral

2024.9.14. 09:12
Krumplinudli morzsával és baracklekvárral

9z5a9820.jpg

Előkészítés: 20 perc

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézség: 3

Hozzávalók (4 adag):

½ kg burgonya

300 g liszt

1 tojássárgája

1 egész tojás

1 csipet só

A tálaláshoz:

250 g zsemlemorzsa

50 g vaj

4 evőkanál baracklekvár

4 teáskanál porcukor

Elkészítés:

  1. A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, megtisztítjuk, majd krumplinyomóval áttörjük.
  2. Kihűlés után a liszttel és a tojással képlékeny tésztát gyúrunk belőle: a lisztet kicsinyenként adagoljuk hozzá – mikor már nem ragad a kezünkhöz, egy deszkára fektetjük és kisodorjuk nudlinak. 4-5 cm hosszú darabokra vágjuk.
  3. A morzsát a felolvasztott vajon aranyszínűre pirítjuk.
  4. Forrásban levő vízben 3 perc alatt kifőzzük a nudlikat – miután feljöttek a víz tetejére, még 1 percig hagyjuk benne, majd egy szűrőkanállal a megpirított zsemlemorzsára szedjük.
  5. Baracklekvárral, porcukorral megszórva tálaljuk.

A nudlit kínálhatjuk zsemlemorzsa helyett mákkal vagy darált dióval, de készíthetjük sósan is: pirított hagymával, szalonnakockákkal. De kiváló köret önmagában is, zsíron megpirítva.

Ez a recept elsőként 2022-ben az 'Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből' című könyvben szerepelt, ahol 20 modernizált paraszti étel receptje jelent meg tőlem, de szerzőtársaim (Gondár Flóra, Gecsei Ádám, Ondré Péter) írásai nyomán megelevenik a térség múltja és jelene, Pomaránski Luca mesés fotói pedig segítenek abban, hogy ne csak a képzelőerőnkre hagyatkozhassunk.

Mindemellett mindenkit arra buzdítok, hogy kerekedjen fel és győződjön meg róla személyesen, milyen romantikus, szerethető vidék az ország legnagyobb szigete ott az országhatár észak-nyugati csücskében!

Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó

Fotó: Pomaránski Luca

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9818419149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása