A Két Cica Konyhája

Egy hét múlva kezdődik a SZEMREVALÓ│SEHENSWERT filmfesztivál

Egy hét múlva kezdődik a SZEMREVALÓ│SEHENSWERT filmfesztivál

Október 10-20. között a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhetén a budapesti Művész moziban 10 friss, német nyelvű filmet és egy teljes sorozatot vetítenek, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. A jegyelővétel elindult, nem árt igyekezni!

haldoklas_jakub_bejnarowicz_port_au_prince_schwarzweiss_film_senator_film.jpg

Szerepel a kínálatban az Ezüst Medve-díjas Haldoklás, de komédia Lars Eidingerrel és Ronald Zehrfelddel a főszerepben és a tavaly Max Ophüls-díjat nyert Franky Five Star című vígjáték. Igazi kuriózum az idén 100 éve elhunyt Franz Kafkáról szóló hatrészes Kafka című tévésorozat, melynek forgatókönyvét többek között Daniel Kehlmann írta. Bemutatják Pabst remekművét, a Pandora szelencéjét. A film fontos szerepet játszik Daniel Kehlmann legújabb regényében a Mozgóképben isA Helló Svájc! című fergeteges vígjátékban egy őrült népszavazás vészhelyzetbe sodorja Svájcot, az Oscar-díjra jelölt Sandra Hüller pedig az 1990-ben játszódó, valós eseményeken alapuló A változás valutája című vígjátékban csillogtatja meg tehetségét. Budapest után Debrecenben, Szegeden és Pécsett is vetítik majd a fesztivál legjobb filmjeit.

egy_egesz_elet_tobis_film_gmbh.jpg

A nyitófilm Hans Steinbichler Egy egész élet című alkotása lesz, melyet Stefan Gorski főszereplő is elkísér. A magyar közönség beszélgethet majd a Jakob lova magyar származású rendezőjével, Katalin Gödrössel és a Mikor lesz végre megint olyan, amilyen sosem volt? rendezőjével, Sonja Heiss-szel. Hazánkba látogat továbbá a Rickerl női főszereplője, Agnes Hausmann és A változás valutája szereplője, a Babilon Berlinből és a Good bye, Leninből is ismert neves színész, Peter Kurth. A Helló Svájc! kapcsán Svájc magyarországi nagykövetével, Jean-Francois Paroz-val lesz beszélgetés, Pabst 1929-ben készült remekművét, a Pandora szelencéjét pedig Teller Katalin irodalomtörténész elemzi. 

Október 10-én 19 órakor a budapesti Művész moziban Hans Steinbichler Egy egész élet című alkotása nyitja a 13. Szemrevaló Filmfesztivált. Robert Seethaler azonos című, nagyszerű és érzékeny regénye nyomán a film egy árva fiú, Andreas Egger történetét meséli el, aki öregemberként megbékélve tekint vissza küzdelmekkel teli életére az osztrák Alpokban és a szovjet hadifogságban. A vetítés után a közönség találkozhat Stefan Gorski főszereplővel, aki alakításáért elnyerte a Bavarian Film Awardson a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

Október 11-én 19 órakor vetítik Joachim Meyerhoff végtelenül vicces önéletrajzi regényének adaptációját, a Mikor lesz végre megint olyan, amilyen sosem volt? című filmet, melyből kiderül, hogy egy pszichiátriai klinika területén felnőni valahogy „más”. A vetítés után beszélgetés lesz a film rendezőjével, Sonja Heissszel.

Október 12-én 20 órakor a 19. századi svájci Alpokban játszódó modern társkapcsolati és emancipációs történet, a Jakob lova lesz műsoron a csodálatos Luna Wedlerrel a főszerepben. A vetítést követően a közönség találkozhat a film rendezőjével, a magyar származású Katalin Gödrössel, aki 1969-ben született Zürichben, Svájcban. A forgatókönyvíró és rendező 1996-ban fejezte be tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Mutants (2002) című filmjét a Berlinalén mutatták be, Songs Of Love And Hate (2010) című filmjét a locarnói nemzetközi versenyen vetítették. Legutóbbi munkái közé tartoznak a Svájci Televízió / Netflix számára készült tévésorozatai, mint például a Der Bestatter (2015-2017).

zwei_zu_eins-formatkey-webp-w1920r.webp

Október 13-án 20 órakor az 1990-ben Németországban játszódó, valós eseményeken alapuló A változás valutája című vígjáték lesz látható az Oscar-díjra jelölt Sandra Hüllerrel a főszerepben. A pénzügyi unió idején majdnem 400 tonnányi keletnémet bankjegyet rejtettek el a föld alatt Halberstadt közelében. Biztos, hogy a pénz egy részének lába kelt, de a mai napig nem tudni, mekkora összegről van szó. A vetítés után beszélgetés lesz a film egyik fontos szereplőjével, a Babilon Berlinből és a Good bye, Leninből is ismert neves színésszel, Peter Kurth-tal.

Okt. 15-én 20 órakor a Helló Svájc! című fergeteges komédiában egy őrült népszavazás vészhelyzetbe sodorja Svájcot. A filmben felvázolt abszurd helyzetről Svájc magyarországi nagykövetével, Jean-Francois Paroz-val beszélgethet a közönség.

Október 17-én 19 órakor Adrian Goiginger legújabb alkotását, a Rickerl – a zene legfeljebb hobbi című melankolikus és érzelmes filmet vetítik. A zenével, szenvedéllyel és kiadós kocsmai ugratásokkal teli, szívet melengető alkotást elkíséri a film női főszereplője, Agnes Hausmann.

Végül október 19-én 18 órakor a fesztivál egyik csemegéje, Pabst 1929-ben készült remekműve, a Pandora szelencéje lesz látható. A vetítés után Teller Katalin, irodalomtörténész ad történelmi hátteret a filmhez.

SZEMREVALÓ WEBOLDAL

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9818699944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása