A Két Cica Konyhája

Piccolo Club: Best Growers Conference

2025.6.30. 07:05
Piccolo Club: Best Growers Conference

veresi2.jpg

Magyarországon rendezték meg a világ legjobb paradicsomtermesztő kertészeinek találkozóját

A francia alapítású Piccolo Klub első magyarországi találkozóján többek között az egészségvédelem, az autonóm klímavezérlés és a legújabb precíziós technológiák kerültek fókuszba. Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom tulajdonosa volt a házigazdája a különleges nemzetközi szakmai eseménynek, ami minden félévben új inspirációt és stratégiai iránymutatást nyújt a Piccolo paradicsomfajtát termesztő vállalkozások számára.  

A Piccolo Klub tagság szakmai csúcselismerésnek számít az agrárszektorban. A cél az információáramlás, amely minden tagot segít saját útjának megtalálásában. A közös tudás az üzleti siker mellett a fogyasztók egészségét is szolgálja.

 

„A klubba való bekerülés számomra másfél-két éves folyamat volt – mondta el Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom tulajdonosa. – Azóta rendszeresen részt veszek a közös eseményeken, amelyek célja a tapasztalatcsere az élvonalbeli technológiák és trendek mentén. Számomra kulcsfontosságú, hogy tanuljak a nagyobb, fejlettebb országokban működő vállalkozások legjobb gyakorlataiból és a csúcstechnológiáról első kézből szerezzek gyakorlati tapasztalatot.”

 

A mostani találkozó fókuszában többek között az egészségvédelem, az autonóm klímavezérlés és a precíziós technológiák álltak. A résztvevők betekintést nyerhettek abba, hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia a kertészetekben – például a klímaszabályozásban. A konferencia egyik kiemelkedő előadása az endokrin környezetszennyezést és annak egészségügyi hatásait taglalta. A növényvédő szerek és a műanyaghasználat komoly hormonrendszeri problémákat okozhat – meddőség, pajzsmirigy-problémák és anyagcserezavarok formájában. Ezzel összefüggésben a találkozón bemutatták azt a „Reharmonizáció” névre hallgató orvosi programot is, amely a meddőség kezelésében 80%-os eredményességgel működik, és amelynek célja, hogy bekerüljön a közegészségügyi rendszerbe.

Napjainkban két eltérő termelési modell uralja a piacot: az egyik a központi holland iskola, amely egy központi termelő hellyel és páneurópai logisztikai rendszerrel szolgálja ki Európát, míg a másik – amit a Veresi Paradicsom is képvisel – a helyi termesztésre épít, friss, magas beltartalmú terméket tud biztosítani rövid szállítási idővel. Ami a paradicsomot illeti, a kutatások szerint ezek a helyi termékek akár hatszoros antioxidáns tartalommal is rendelkezhetnek az importhoz képest. A helyben termesztés környezetvédelmi szempontból is előnyt jelent. A precíziós gazdálkodás lehetővé teszi a tápanyagok pontos adagolását, a növények egészségügyi állapotának monitorozását, és jelentősen csökkenti a környezetterhelést. A termelők nemcsak a beltartalomra figyelnek, hanem a technológiai tisztaságra is – nem a "bio" címke a cél, hanem a valódi kontrollált és tiszta termesztés, amely garantálja a minőséget és a zamatosságot, hiszen az ízélmény kulcsfontosságú a prémium termékek piacán.

veresi.jpg

Jaques és Jeanne Gautier egy négygenerációs családi vállalkozás tagjai, ők alapították a Piccolo Klubot, az általuk kifejlesztett különleges ízvilágú Piccolo paradicsomfajta népszerűsítésére.  

 

„Célunk a fogyasztók elégedettségének növelése, a minőségi termékek termesztése a legjobb növények és a legjobb termesztők segítségével”

– mondta el a klub alapítója, aki nagyon elégedett volt a magyar szervezéssel.

 

„Amikor beléptünk a magyar piacra, Zsolt bizonyult a legjobb választásnak a Piccolo fajta népszerűsítésében, mind szakmailag, mind elhivatottságában. A paradicsomok piacán a fogyasztók állandó minőséget, a termelők nyereségességet szeretnének. Kihívás mindig akad: növekvő népességet kell kiszolgálnunk, küzdünk a környezetszennyezéssel és a ToBRFV kórokozóval. Az új technológiákkal nagyobb kontrollunk van a termesztés felett, kevésbé vagyunk kiszolgáltatva az időjárásnak, a kártevőknek és a talajnak. Nekünk is bővült a tudásunk ezen a találkozón, például a hormonszennyezettségről szóló előadás számunkra is meglepő volt. A találkozókon mindig fontos kérdés, mit tudunk együtt megoldani, fejleszteni a fogyasztói elégedettség érdekében.”

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3718889790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása