Mégpedig ünnepi csipkedíszben! No, nem fekete selyemcsipkében, a végzet tortájának álcázva: mellőzve minden budoárhangulatot, Dorka etnikus hangulatot árasztó, kék-piros díszítéssel ékesítette fel, megadva ezzel a karácsonyi teríték alaphangulatát.
A szerény, ízléses külső pikáns tartalmat rejt: egy habcsók könnyűségű diótortát, rumos-diós krémmel, amely valóban méltó dísze lehet az ünnepi asztalnak.
Tészta:
7 egész tojás
15 dkg cukor
11 dkg dió
2 kanál liszt
2 kanál zsemlemorzsa
A tojások fehérjét pici sóval kemény habbá verjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, ezt követően a többi alapanyagot, enyhén kevergetve. Kivajazott tortaformába öntjük, és egyenletes tűznél, középhőmérsékleten sütjük kb. 30 percig (szúráspróbáig).
Krém:
20 dkg cukor
1 dl tej
10 dkg dió
1 ek. kukoricaliszt
3 cl rum
15 dkg vaj
A cukrot a tejjel felfőzzük, hozzáadjuk a liszttel összekevert darált diót, és pár percig együtt főzzük. A tűzről levéve félig kihűtjük, beleöntjük a rumot, és a puha vajjal habosra keverjük.

