A Két Cica Konyhája

Országblamázs torta

Országblamázs torta

 

A Magyar Ízek Sétánya egyenletesen alacsony színvonalú, egy súlyos mélyponttal: ez sajnos az Ország Tortája.

 

Magát a tortát a budai rakparton mellettem ülő anyuka szavaival tudnám a legjobban jellemezni, aki három pfujjogó gyermekébe próbálta belediktálni a darabonként 450 forintért beszerzett édességet a következő felkiáltással: „EGYSZER EGY ÉVBEN MINDENT MEG LEHET ENNI!”.
 
Sokan voltak, akiknek más volt a véleményük: az asztalok végére kiaggatott szemeteszsákok gyorsan teltek a fiatalok méretes maradékaival, akik nem akarták végigélvezni az élményt. Jellemzően az idősebb korosztály fogyasztotta el, mert ők még megtanulták otthon, hogy „ételt nem dobunk ki”, vagy „ha már kifizettem, meg is eszem”. Nos, én is megettem egyet délelőtt fél 11 magasságában, de még mindig nem tudok ételre gondolni (13.30-kor), viszont enyhe gyomorégésem van.
 
Mert a köles valóban nem túl édes - inkább ízetlennek mondanám, és a barackos krém is inkább lisztes, mint gyümölcsös (bár a korábban közzétett receptben liszt nem szerepel), a benne lévő baracköntet pedig olyan émelyítő, hogy összehúzza az ember száját.
 
Az egyetlen jól sikerült elem a tetejére illesztett barackbefőtt, de diétázóknak ezt sem ajánlanám. A csokoládélapocska jól kiegészíti a barackot, egy hibája van: a tévében beharangozott arany korona valahogy lemaradt róla.
 
Sajnos, az ország tortája megint nem sikerült, pedig a tavalyi szilvásgombóc-torta után azt hittem, nem mehetünk lejjebb… Ezeket nyilván valamiféle szakmai grémium választja ki, akik ezek szerint nem becsülik sokra tradicionális süteményeinket, mert évről évre ilyen erőltetett, átgondolatlan receptúrák nyerik el a tetszésüket. Ezen túlmenően a magyar cukrászoknak sem tesz jót, ha egy hazánkba érkező külföldi ezt kóstolja meg először: biztos nem kér majd több magyar süteményt.
 
Mellékesen megjegyzem: az ország tortáját elkészíteni üzletnek sem rossz: két nap alatt 20 000 darabot adnak el csak ezen a helyen, darabonként 450 forintért – gondolom, ez generál némi profitot a két dunaparti stand kifizetése után is.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akinek mindezek mellett kedve támadt elkészíteni a 2011-es Ország Tortáját, íme a recept (azért használok idézőjelet, mert direkt javítások nélkül teszem közzé, úgy, ahogy az illetékesek tették):
 
"A hántolt, megmosott 290 gramm kölest egy liter tejjel, csipet sóval és vaníliával puhára főzzük. Ha megpuhult, a tűzről levéve hozzáadjuk 260 gramm cukrot, 60 gramm vajat és egy egész citrom reszelt héját adjuk hozzá. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez.
A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. A maradék lefőtt, 960 gramm forró kölesalaphoz adjunk hozzá 60 gramm túrót, 3 egész tojást, 30 gramm mandulalisztet és 70 gramm lenmag pelyhet. Töltsük a becsomagolt karikába. 180 Celsius-fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.
Az elkészült tortalapot tegyük vissza a tortaformába. A félretett és lehűtött 500 gramm kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 gramm darabolt sárgabarack konzervet, az 50 gramm sárgabarack öntetet, majd lazítsuk 150 gramm felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 gramm forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe majd, ha keményre fagyott válaszuk le róla a formát (Zila tortaformáról beszélünk természetesen - a szerk.). Ezt követően a tortaforma által képzett üregekbe töltsük be a baracklekvárt, majd díszítsük barackbefőttel és csokoládélapocskákkal."
 
Szavazz Te is A Két Cica Konyhájára  Goldenblogon: http://goldenblog.hu/szavazas.aspx?bId=1266 - Köszönjük!

 

 
115 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr363166646

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Országtorta 2011.08.20. 20:49:01

2011 júniusában egy szakmai zsűri kiválasztotta azt a 3 tortát, melyre szavazni lehetett az Ország tortája versenyen. A kiválasztottak között volt ismét a Krisztina cukrászda, aki 2007, 2008 és 2009-ben is győztese volt az ország tortája versenynek. Id...

Trackback: Országtorta 2011.08.20. 20:48:47

2011 júniusában egy szakmai zsűri kiválasztotta azt a 3 tortát, melyre szavazni lehetett az Ország tortája versenyen. A kiválasztottak között volt ismét a Krisztina cukrászda, aki 2007, 2008 és 2009-ben is győztese volt az ország tortája versenynek. Id...

Trackback: Országtorta 2011 - Barackos kölestorta (recept) 2011.08.20. 16:08:26

A szegények tortája lehet a 2011. évi országtorta, amit az alapanyag latin neve után pániktortának is nevezhetünk. A köles latin neve ugyanis Panicum miliaceum. No para :) A karcagi barackos kölestorta alapanyaga, a köles a néprajzosok szerint a mag...

Trackback: Országtorta 2011 - Barackos kölestorta (recept) 2011.08.20. 16:07:24

A szegények tortája lehet a 2011. évi országtorta, amit az alapanyag latin neve után pániktortának is nevezhetünk. A köles latin neve ugyanis Panicum miliaceum. No para :) A karcagi barackos kölestorta alapanyaga, a köles a néprajzosok szerint a mag...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar ember teli szájjal 2011.08.20. 18:17:35

Szerintem tökéletes szimbóluma az egész országnak. Az is vicces volt hogy Moszkva típusú hajóflotta bemutatója volt. Éljen a rendszerváltás!

Nyugodtság van! 2011.08.20. 18:32:05

Faszér' nem lehet egy sima csokitortát megtenni az ország tortájának, mindenféle ilyen baromság helyett?? Azt legalább az emberek többsége szereti...

qwertzu 2011.08.20. 18:39:38

Pedig a pándi megy és a madártejeset szerettem. De amikor meghallottam ezt a köleses ötletet, akkor éreztem, hogy ezt felejtős lesz. Azért egyet majd eszek belőle, hátha.

regress 2011.08.20. 18:40:46

a 2-3-4. képeket nézve,szerintem nyereg alatt puhították azt a "tortát".

martinuzzi888 2011.08.20. 18:41:10

Úgy látom, a kritikák többsége érzelmi és nem empirikus alapú. A magam részéről a tények lehető legközelebbi megvizsgálását követtem egy 2 fős kontrollcsoporttal megerősítve.

Meg kell mondanom, hogy az érzékszervi vizsgálat során azt tapasztaltam, hogy a torta könnyű (lényegesen könnyebb, mint a gombóctorta és a szatmári szilvatorta), és mégis nagyon ízletes, finom. A nemzeti torták eltérő karakterét, ízvilágát, színvilágát összeköti egy egységes koncepció: a minőség, az azonos méret és forma.

A krémben érezhető a kölesszemcsék eltérő szilárdsága, de ez semmit sem von le a krém értékéből, inkább izgalmassá teszi. A baracklekvár egyenesen fantasztikusan merész, nagyon minőségi, nem a sarki Sacher tortából ismert szintetikus ízesítésű pektin. (Persze Sacherben is van ám minőség!) Ízre kevésbé édes a szatmári szilvatortánál és a gombóctortánál, de a kevésbé erős részleteknek köszönhetően harmonikusabb az összhang.
Egy gyümölcsös tortát szerintem jobban kíván az ember nyáron, mint ősszel vagy télen, úgyhogy szerintem kimondottan most van itt az ideje.

Ez a torta magas minőséget képvisel, nagy figyelemmel készült. Messze felül múlja a sztenderd édességpalettát, amelyeket egyébként jól és rosszul egyaránt el lehet készíteni.

Leegyszerűsítve: nekem nagyon ízlett, a gyerekem imádta, akárcsak a tesóm. Mindenkinek ajánlom, a fanyalgóknak is: egyszer mindenképpen megpróbálni, utána dönteni, hogy ízlik vagy nem. Ha nem, akkor még mindig ott van a jól ismert Rigójancsi vagy a Dobos, vagy egy jó kis mandulás répatorta!

Lekvarospiritos 2011.08.20. 18:45:36

Mi kóstoltuk, még az ódzkodó pasasfélének is ízlett, pedig komoly fenntartásai voltak kölesfronton.
A környékünkön nem láttam olyat, aki kidobta volna. Nekem bejött a nem túl édes tésztán könnyű, barackos hab és a közepében a házi baracklekvárra emlékeztető öntet... :)
Addig jó, amíg nem kötelező. Ízlenie se, kóstolni se. :)

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.08.20. 18:49:33

A szilvásgombóc-torta nekem ízlett. A köles nem valami madáreledel amúgy?

Hülye aki elolvassa! 2011.08.20. 18:50:25

Szerintem a Duna-parton ingyen osztogatták a tortát.
Mi pénzért vettük a Pozsonyi úton egy cukrászdába és nagyon meg voltunk elégedve. Ízletes, könnyed volt. Mondjuk a barack szelet le volt csalva róla.

pluto111 2011.08.20. 18:56:59

A kölest tilos kritizálni! Talán a legmagasabb minőségű gabona amit az emberiség használ. Ízre a rizsre hasonlít, sajnos a rizst gazdaságosabb termelni emiatt kiszorította a kölest. A tortát nem kóstoltam, ha az nem jó az nem a köles hibája.
Egyébként a kölest bármibe érdemes beletenni amibe rizst tesz az ember (rakott kell, töltött káposzta, stb.)

2011.08.20. 18:58:11

@Hülye aki elolvassa!: Ez a Duna parton történt - nem osztogatták ingyen, bár a tévében tényleg így lett beharangozva.

Lekvarospiritos 2011.08.20. 19:04:48

Amúgy minden évben úgy hangzik el a tévében, mintha osztogatnák... :)

2011.08.20. 19:22:54

Először is nem "szilvásgombóc" hanem szilvagombóc torta, a különbség nem véletlen, ne keverjük. Másodszor az ország tortája választás nem karitatív tevékenység, hanem a Zila Cukrászda kezdeményezése. Érdekes módon egyetlen kivétellel mindig az ő tortájuk nyer a választáson. Az az egy alkalom, mikor nem Zila győzött, akkor következett be, mikor az alkalmazottként a receptet kitaláló cukrász szerette volna, ha az ő neve kerül kihirdetésre, és nem a Zila Cukrászdáé, ellenkező esetben nem teszi közzé a receptet. A vitának csúnya vége lett, és ezért nem lehetett tavaly a nyertes a Zila, a maradékból választották a szilvagombóc tortát.

A köles egyébként ízetlen, és ha nem főzik meg eléggé, akkor sörétszerűen ropogós, ehetetlen. Sajnos én is kóstóltal ma olyan tortát, ami ilyen volt. A baracktöltet egyik helyen sem volt házi, bár opciósan a recept is megengedi, de a legtöbb helyen a Zila előírás szerinti műbarack szirupot töltötték bele. Ami egyébként igazán felháborító, hogy ez a torta a képeken bemutatott formában csak és kizárólag a szabadalmi védelem alatt álló Zila Tortaforma használatával készíthető el. Ez egy olyan szilikon minta, ami 250 - 350 Ft-ért beszerezhető, de a szabadalmi védettség miatt csak a Zilánál vehető meg, normál esetben 11300 Ft+áfa áron. Na ebből kellene venni egy cukrászdának hármat-ötöt, hogy a "verseny" győztesének a köz részére "ingyenesen" felajánlott receptjét előírás szerűen el lehessen készíteni. Na ez a pofátlanság teteje!

A másik szomorúság, hogy mivel ez egy öntőformában készülő, előregyártott szirupot, és konzervbarackot tartalmazó recept, gyakorlatilag a Tesco cukrászat szintjére viszi le a szakmai igényességet. Mester tudás nélkül, ha kellő pénzért megveszi valaki az induló csomagot a Zila Cukrászdától, simán elkészíti. Csak ne felejtse el megfőzni alaposan a kölest!

kvadrillio 2011.08.20. 19:30:16

maradtam a házi család-tornábál, gyümölcskosárka gesztenyehabra ültetett gyümölcs-mix-szel, finom volt ! :)

Hülye aki elolvassa! 2011.08.20. 19:34:19

@Két Cica: Akkor nem osztogatták, de attól még nem volt rossz. A köles kimondottan finom és egészséges.
Ha már valamit kritizálnék, akkor az lenne, hogy nagyon hasonló az előző országtortához.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.08.20. 19:46:43

Sose ettem még országtortát, de amit a zila nyomott a médiában... az annyira visszatetsző volt, hogy az étvágyam is elment tőle. Fenhéjázó, beképzelt faszmajom, ráadásul, ha csak a fele igaz annak, amit itt az egyik terebélyesebb kommentben leírtak, hát menten be is hányok.

Lille havfrue 2011.08.20. 20:05:13

Mát amikor hallottam róla, tudtam, hogy jó nem lehet...

johevi 2011.08.20. 20:22:28

A felénél kidobtam a picsába. Egy torta ne kölesből legyen és legyen íze.

vidéki suttyó 2011.08.20. 20:27:32

A szilvagombóc torta (és nem szilvásgombóc torta) szerintem kifejezetten finom volt, elegáns, és ötletes, legalábbis, ahol mi ettük. Azóta is veszünk néha.
Ez az idei, trutyival töltött madáreledel torta valahogy nem vonzó.

a rettegett drótos 2011.08.20. 20:28:04

Kering valami pletyka a speciális , méregdrága tortaformáról, meg a Cukrásszövetségnél kibulizott státuszról, mindenesetre a nejem és a kollégái (jó nevű cukrászda a vadkeleten) két hete az új tortán (és az azt őrjöngve kereső vásárlókon) röhögnek, kollektíve. :)

johanna-ne 2011.08.20. 20:29:42

A receptet elolvasva nekem már nem ízlik ez a torta, pedig nem is kóstoltam.Nem tudom ki hogy van vele, de én a recepteket elolvasva-legyen az bármilyen étel, vagy sütemény el tudom képzelni, hogy kb. mi fog belőle kisülni, tehát ezzel a receptel nem is foglalkoznék. Ettől még egy jó házibaracklekváros piskótatekercs is finomabb.Persze ez csak egy vélemény a sok közül.

yageaden 2011.08.20. 20:38:52

@Ranx: köszi a háttérinfót

xaba99 · http://landf.blog.hu 2011.08.20. 20:47:13

Most ettem országtortáját Szegedről. Finom volt, igaz, hogy nem ilyen moslék színű és állagú az alja, mint ennek itt a képen. Szép, majdnem fehér színű a köleses része, aminek homogén az állaga is.

azur elefánt 2011.08.20. 21:05:06

Szeretem a kölest, és a kölesfelfújt szerintem isteni házi sárgabaracklekvárral. (Úgyanúgy készíthető, mint a rizsfelfújt.)

De ez a nyomulás megint tipikus jelenség nálunk: valakik jó sok pénzt kaszálnak mindebből. És a Zila forma ennyi pénzért egyszerűen nonszensz.
Maradok a kölesfelfújtnál, saját házi sárgabarckllekvárral! :)

contractor 2011.08.20. 21:08:39

Én hiszek a szememnek. Ezerszer inkább a meki McCafé-jából bármi, mint ez itt. Bár a Solier-t jobban szeretem Gödöllőn.

agi02 2011.08.20. 21:12:17

A munkahelyemhez közel van a Zila ezért elég sokszor hoznak onnan mindenfélét a rendezvényekre.

Nekem eddig egyik sem jött be. Mindegyikben ez az első vágásra kidőlő túl édes, híg öntet, össze nem illő ízek, marketingdús fantázianevekbe öltöztetve.
Személyesen egyszer voltam de a kiszolgálás annyira csapnivaló és bunkó volt, hogy soha többet. Viszont maga a hely tényleg szép és hangulatos.

Nagymedve 2011.08.20. 21:31:34

Szarozni azt mindig tudtunk, remek.

Maravillosa 2011.08.20. 21:49:48

Nem úgy volt, hogy ezt a tortát a mai napon lehet majd kapni a cukrászdákban? Mert mi kb. 5 helyen voltunk és egyikben sem volt. Az Európa cukrászdában közölték, hogy nincs, és vsz nem is fogják elkészíteni annyi rosszat hallottak róla.

Zuzimama 2011.08.20. 21:49:55

Én csak a madártejest kóstoltam, az nekem nem jött be. A Pándi meggyesre kíváncsi lettem volna, a többinek a neve hallatán lemondtam a kóstolásról.

interflug 2011.08.20. 21:55:48

Fokhagymás zsírtorta kell ide vajjal és szalonnával.

Nagymedve 2011.08.20. 22:04:33

20.-a után lehet kapni a cukrászdákban. Mellesleg biztos 270 ft körüli áron is elkészítik majd "cukrászok", tessék ott enni akkor.

Lehet, hogy a szemetesekbe sok süti került sajnos -teljesen méltatlanul - viszont más alkalommal si megtehetnék, mert egy szépen öltözött, jóalakú nőt, lányt se láttunk,rengeteg dagadt, fél-meddig elhízott, sportmentes fiatalt láttunk és ez szomorú.

martinuzzi888 2011.08.20. 22:15:41

Valószínűleg a minőség ingadozik. Én a szentendrei Szamosban fogyasztottam harmadmagammal a nemzeti tortát, és nagyon ízlett mindenkinek. Körülöttem mindenki nyelte, mint kacsa a nokedlit. A köles létét épp, hogy csak érezni lehetett, a barack pompás volt. A papírtálcás kivitelt nem láttam, nem kóstoltam.

Szóval szerintünk a torta szuper, de vigyázat, lehet, hogy hamisítják.

KergeCsirke 2011.08.20. 22:28:39

Tipikus magyar szokás lehúzni, amit csak lehet. Páromnak és nekem is nagyon ízlett a torta, minket nem zavart, hogy nem az a túl édes - túl krémes vacak, amiket sok helyen árulnak. Urambocsá', még valahol természetesebb is.
Csak gratulálni tudok a fanyalgóknak és valahogy nem hiszem el, hogy sokan kidobták - körülöttünk is mindenki jóízűen fogyasztotta.

Csacsicska 2011.08.20. 22:45:32

Nemzeti torta... Ti mind idióták vagytok?

Egy torta legyen finom - és kész. De ne legyen se nemzeti, se internacionalista, se egyéb parasztvakítás. FINOM és gusztusos. Csak ennyi.

pink ninja 2011.08.20. 23:10:24

én vecsésen ettem az idei ország tortát, mint minden évben és nekem ízlett. érdekes a köleses alap, de itt annak is volt íze, a torta teteje, a barackos rész pedig eszméletlen finom, a híg baracklekvár, ami kifolyik belőle, az pedig kellemesen savanykás, és pont kiegészíti az egész ízhatást. szóval nem tudom, hogy hol hogyan készítik, de amit én ettem az fincsi volt (a férjemnek is bejött)

Lefi 2011.08.20. 23:35:54

Én ugyan nem kóstoltam ezt a tortát, de ha jól tudom ezt lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Én személy szerint örülök, hogy végre egy olyan sütemény is kap nyilvánosságot, amit azok is fogyaszthatnak, akik betegségük miatt soha nem ehetnek cukrászsüteményt. Az unokaöcsém lisztérzékeny - és bár "sima" cukrászdában a szálló liszt miatt nem ehet ilyen tortát-, de mégis örült, hogy most rájuk is gondoltak. Egy évben egyszer....

nasa_hun 2011.08.20. 23:41:51

Ennyi rosszindulatú embert olvasni, leginkább csak moderátori segítséggel lehet..
Ha valaki ránézett pontosan tudta mit fog kapni...
Aki nem szereti a barackot , minek veszi meg?
Az a gyanúm, hogy a blamálók zöme nem is kóstolta meg, csak rúg egyet a magyarokba, megszokásból...

-Dr. Úr, elmehetek? -Nem, elmebeteg! 2011.08.20. 23:55:36

savanyú magyaroknak semmi se jó. ennyi

Tita nick 2011.08.20. 23:57:05

:-) Aki ilyen helyre elmegy, az számoljon előre a gasztrokummunista lacibácsis selejtekkel.

kalapocska 2011.08.21. 00:20:06

hat innen tok sima tortaformanak tunik- de ha felismerheto mert annyira specialis az felveti a kerdest hogy a zsurizes mennyre elfogulatlan.

OldFish 2011.08.21. 00:38:24

Ez már ránézésre is kész hányingernek tűnt, aztán jött az hogy elolvastam miből készült, és végül megkóstoltam... Egyik csalódás a másik után! Én nem tudom ezt milyen meggondolásból választották ki az illetékesek, de ezt etetném velük 1 éven át minden nap!
A jó és ízletes, minőségi sütemény ott kezdődik, hogy Auguszt és Daubner cukrászda!
És sajnos az tényleg tény, hogy ez a valami /mert nálam a sütemény elnevezést nem igen érdemli meg/ egyszerűen: SZ..! Ennyi...

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.08.21. 01:00:05

Lehet, hogy a reformkonyhában helye van a kölesnek, de a sütemények "édes tilosban járó, mennyei világát" ne szórjuk tele madáreleséggel. Elolvastam a receptet, és elmormoltam egy káromkodást. Ez a torta nem torta. Egye, aki sütötte.

vauvauvau 2011.08.21. 01:14:50

Én általában mindent kritizálok, de ez a torta nekem ízlett!
Szerintem nagyon finom! Egyáltalán nem kemény a köles. Még soha nem ettem korábban kölest, de teljesen rendben volt. A süti nem volt édes, a gyümölcslekvár jó volt benne, kár hogy egyet vettem.
Mindenkinek ajánlom! Aki pedig búslakodik, hogy nem vett ki standot, máshol keressen fogást!

Az Ízek utcája tele volt ma délben emberekkel, hosszú sorok voltak, sokan ettek.

vauvauvau 2011.08.21. 01:19:01

Egyébként az Ország tortája ötlet nagyon jó. Minden évben hatalmas sorok vannak a standok előtt, mindenki megakarja kóstolni az új tortákat. Pont az a lényege az országtortának , hogy a cukrászok versengenek, ki készítheti el az adott évben.

vauvauvau 2011.08.21. 01:20:45

@pillangod:
Na ügye! Több marad nekünk. :-)
Én ma a budai oldalon óriási sorokat láttam. Tehát kár itt a lejáratókampányért egyesek részéről.

Számolj Templár 2011.08.21. 01:45:00

Már megbocsásson bárki, de milyen íz is a "nemzeti"?
Ez az "ország tortája" egy akkora faszság, mint azok, aki ezt az agyament baromságot kitalálták meg nyomatják (és beveszik néccázötvené')! Szarok a fülükre!
Mellesleg idén talán még nem volt kötelező enni belőle! Jövőre majd megszondázzák a gyomrunkat! Aki nem evett, mehet a Gulágra!

Én maradok a kedvenc Fischer-cukis (Hollán-Balzac sarok) Rigójancsimnál, Ludlábamnál.

bóra77 2011.08.21. 07:26:21

na ez a jellemző a magyarok étkezési szokásaira: köles = madáreledel. Aki ezt gondolja, az tényleg egye a gejl, agyoncukrozott, agyonlisztezett-vajazott édességeket.

Amíg itt tartunk, addig hiába várjuk, hogy pl. a munkahelyi/iskolai menzák megtanulják, hogy rántott hús és rántott zöldségek, sajtok nélkül is van élet.

Én személy szerint örülök, hogy az országtortánál végre gondoltak azokra is, akik szeretnének valami viszonylag kisebb kalóriatartalmú, újszerű édességet enni. A többiek rigójancsizzanak és dobostortázzanak nyugodtan.

lobster thermidor 2011.08.21. 07:58:40

Amilyen az ország, olyan a tortája.

2011.08.21. 08:04:07

Igy szemre ötletesnek tűnik, hogy a gasztrobloggerek mindent fikáznak, amit nem ők találtak ki, az meg nem újság.

potyus 2011.08.21. 08:06:01

@qwertzu: Az hogy az idei "ország tortája" kölessel készüljön az valami "nagy Magyarnak" jutott eszébe. Mondta is mint ötlet, ha már ország tortája, legyen benne valami igazi magyaros, LETT !
Aztán, hogy a köles mitől magyaros azt azok tudják akik beleálmodták. Viszont aki kicsit is ért a sütemény készítéshez, az tudja, hogy ez a mag alkalmatlan erre, főleg ilyen nagy mennyiségben, semmi íze. Vagy ahogy mondani szokás, se íze, se bűze. Valamikor a szegény ember étke volt, no nem az íze miatt, hanem mert igen eltömte a gyomrot. Nehezen is távozik....
Személyes véleményem, nem kellene minden évben új "ország tortát" kreálni, azt kellene megtartani ami a túlnyomó többségnek ízlik, és nem kell osztogatni. Ha a készítő cukrászok kedvezni szeretnének a közönségnek, értékesítsék önköltséges áron, mert szerintem senki sem várja el egy szűk szakmai rétegtől, hogy megvendégeljen sokaságot. A sokaság sem várja el ugyanezt.
Én felhatalmazást érzek a torta megbírálására, (pocsék) mert én egy olyan cukrász szakember vagyok, aki ugyan immáron 40 éve nem gyakorlom a szakmát, de inas évekkel együtt ledolgoztam több mint tíz évet benne, és a cukrászatot nem a leggyengébb helyen tanultam, hanem a mai Gerbeaud szocialista idejében Wörösmarty cukrászdára átkeresztelt világhírű múhejeiben.

Globetrotter2014 2011.08.21. 08:09:14

A sok politikai maszlag mellett egy kis közhasznú: nagyon nézzétek meg a várban a grilleseket, mert van amelyik 10 dekét ad annyiért mint a másik egy adagot. A bécsi kaputól nem messze volt egy (asszem kővári nlven futó) grill, annyi kikerekedett szemű külföldit ég nem láttam. 3500 ft egy "adag" (mivel dekára megy méretes adagokat is adnak) sült kolbász tepsis krumpélival? 15 EUR? Senki sem értette, a magyarok ugyanúgy értetlenedve álltak. Asszem ez ismételten megértette velem hogy mit jelent a "lángossütő" mentatliás. Egyébbként nem prbáltam ki a "nemzeti" sütit (tényleg hol amradt a trikolór? :) ), de a képeken meglepően jól néz ki.

lobster thermidor 2011.08.21. 08:18:41

@ZF2:

Erre én azt mondom, hogy egy hete jöttem haza Albániából, ahol a 400 grammos csevapcsicsa ára az étlapon 6,50 EUR volt, de fizetéskor csak 6 EUR szerepelt a számlán. Egyébként hatan ettünk hatfélét, és minden ételnél ez volt a helyzet az árral.
Hol is van Európa?

potyus 2011.08.21. 08:19:35

"Számolj Templár 2011.08.21. 01:45:00
Már megbocsásson bárki, de milyen íz is a "nemzeti"?
Ez az "ország tortája" egy akkora faszság, mint azok, aki ezt az agyament baromságot kitalálták meg nyomatják (és beveszik néccázötvené')! Szarok a fülükre!
Mellesleg idén talán még nem volt kötelező enni belőle! Jövőre majd megszondázzák a gyomrunkat! Aki nem evett, mehet a Gulágra!

Én maradok a kedvenc Fischer-cukis (Hollán-Balzac sarok) Rigójancsimnál, Ludlábamnál."

Eddig ez a legjobb komment, legalább is nekem.
Tökéletesen igazat adok a kommentelőnek. Tömör, és értelmes.
Ami pedig Fischer sütijét illeti, igaz, hogy azt favorizálja. Az még hagyományos technológiával készül, nem véletlenül kedvelik az édes szájúak.
Gratulálok a beíró ízléséhez, én is azt kedvelem, akár csak nosztalgiából is.

nullanullahét 2011.08.21. 08:24:52

@Mária:

Ezek szerint Zila sem tudja milyen az eredeti recept:

www.delmagyar.hu/kecskemet/az_orszag_tortaja_kecskemeti_barack_a_hozzavalok_kozott/2234728/

..mert, hogy a képen is két rétegű ami mellett feszít!

Amúgy pedig nem kell semmin meglepődni, Zilának komoly üzleti érdekeltsége van ebben a tortában, hogy mást ne említsünk a tortaformát csak nála lehetett beszerezni.

Miért pont az ország tortája ne a lehúzásról és a korrupcióról szólna? Halkan megjegyzem, érdemes lenne utána nézni, hogy milyen összefonódás van Zila "úr" és a zsűri között!

potyus 2011.08.21. 08:31:53

A poszt képein látszik, hogy az Érdi Pataki cukrászda termékéről van szó.

Pataki úr a cukrász szakma egyik legjobb képviselője, ha jól tudom a cukrászok szakmai felső testületének elnöke, nagyon befolyásos szaktekintély.
Évtizedek óta működik a méltán híres cukrászdája.
A sütemény szeleteken látszik a precíz munka, és az adagok (szeletek) is megfelelnek az ár érték arányának. Megkóstoltam, (unokám hozott belőle) sajnálatosan ez a torta, nem fogja öregbíteni a jó hírnevét.

Gondolom a zsűrizésben Pataki úr is részt vett, nagyon remélem, az ő szakmai véleménye nem egyezett a többséggel.
Az hogy ő is értékesíti, az teljesen rendben van, elvégre ő is az üzletből él.
Ismételten jegyzem meg, ez akkor lett volna elegáns, ha a cukrászok önköltséges áron kínálták volna.
Igaz a Fővárosnak is ingyen kellett volna biztosítani a helyet. (biztos vagyok abban, hogy borsos árat számolnak egy ilyen standért)

csusz (törölt) 2011.08.21. 08:41:50

Szomorú, hogy Hungáriában, ha valamihez manapság a "nemzeti" jelzot csatolják, annak átverés lesz a vége.Ha pedig a fovárosból indul, akkor garantált, hogy pofátlan lehúzással társul.

Mária 2011.08.21. 08:50:09

@bóra77:

"akik szeretnének valami viszonylag kisebb kalóriatartalmú"

A lisztes magvakból készült akármilyen étel nettó szénhidrátbomba.

@potyus:

Ez a "mag" tényleg alkalmatlan arra, hogy a saját ízével, a saját íze miatt szerepeljen bármilyen étlapon. A zabbal, rizzsel, árpagyönggyel, hajdinával együtt olyan, mint a gomba: mindig olyan íze van, amilyen fűszert, zsiradékot kap és amilyen körítést tálalnak hozzá.

Azt mondjuk el tudtam volna képzelni, ha már a magyarkodás jegyében akartak kitalálni valamit, hogy nem tömény sódert raknak a barackos krém alá, hanem fellazítják egy adag rumban áztatott mazsolával és/vagy aszalt szilvával, és egy komolyabb adag édes túrókrémmel.

Esetleg pörköltszafttal :)

opel123 2011.08.21. 08:50:33

Én Szombathelyen kóstoltam. Egészen másképp nézett ki. Nem volt mélyedés benne, mert a lekvár sűrű volt és megállt símán a tetején. A befőtt is kisebb volt. Ízre negyon jó, és harmónikus, a habban némi narancsos ízt is éreztem :-)---lehet, hogy nem véletlen. Szóval szerintem attól függ az élmény, hogy ki hol ette és hol készült. Nem hiszem hogy egy cukrászda képes volt az egész országot ellátni vele, vagy ha igen akkor biztosan napokba telt és a friss valószínűleg jó. Ja és a köles semleges íze passzol az édeshez. Szerintem nagyon finom volt. Négyen ettünk, mindenkinek ízlett. Nem kellett a fiamnak erőltetni.

bájgúnár 2011.08.21. 08:57:22

Kölessel madarakat szoktak etetni.No meg palimadarakat!

Mária 2011.08.21. 09:02:08

@Mária:

Bocs, nem körítést, hanem feltétet tálalnak hozzá.

lettuce 2011.08.21. 09:11:46

Nem tetszik. Műmájer a kinézete. Ha az "egészséges" édesség reklámozása volt a cél, akkor viszont nyerő: meg sem kóstolnám.

lettuce 2011.08.21. 09:15:15

Kajszibarackos túrótorta vékony kölestésztán, azt el tudom képzelni.

özsen 2011.08.21. 09:40:42

Kár, hogy a standon található táblát nem fényképezted le... Valahogy így kezdődött:
"A receptet készítette a Magyar Köztársaság kormánya felkérésére.... " stb.
Mert hőn szeretett kormányunknak a fontos dolgokra mindig van ideje...

Anti Anyag (törölt) 2011.08.21. 09:42:09

Az ízek utcája egy nagy kamu volt. Én kb. 2-kor voltam kint és sok kajára, italra számítottam.

E helyett volt kb. 30 bódé, amelyekből kettő volt alkalmas arra, hogy megebédeltessen vagy ötezer embert, aki a rakpartnak azon a részén bóklászott. Igy kb. 400-an álltak sorba egy bódé előtt.
Direkt azért nem kajáltunk otthon, hogy itt majd élvezzük a jó vidéki ízeket, sült kolbász, egyebek, na ez nem sikerült.

Ha ezt így tudják megszervezni, hagyni kellene a fenébe és kiadni a helyeket vidéki húsfeldolgozóknak, gazdáknak. De nem kettőt, hanem hatvanat.

Egy párezerfős vidéki vásárban színvonalasabban szervezik meg a táplálkozási lehetőséget, mint itt.

Az ország tortáját nem kóstoltam meg, nem szeretem a desszerttel kezdeni.

2011.08.21. 10:09:20

@Anti Anyag: Szívemből szóltál - a tegnapi folytatásaként épp ezt álltam neki megírni :-) - délután folyt. köv.!

Parajpuding 2011.08.21. 10:12:43

Jól röhögök az ilyen nemzet tortája, nemzet kenyere, nemzet istentudjamicsodája cuccokon. Főleg annak a tudatában, hogy a magyar milyen széthúzó, irígy és szánalmas. Nomeg lehúzó (vagyis saját ember és nemzettársait lesz*ró, kihasználó), ahogy azt a példa is mutatja. 450.-Ft egy szelet tortáért, csakmert a nemzet tortájából való? Nem kérek belőle. És ha már érzés: egy sachert előbb érzek a magaménak. Nekem csak - a média és egyéb körítést látva - a harácsolás jut eszembe róla, mint nemzeti... És most inkább eszek egy jó puncs-, sacher-, vagy csokiskeksztortát. Nemzeti nélkül.

csillagszemű juhász 2011.08.21. 10:13:17

Szerintem finom volt, de aki a flódnihoz van szokva, annak nyilván nem ízlett.
Az is biztos, hogy nem mindegy, hogy ki csinálja, Bp-en én sem merném megkóstolni, főleg nem ilyenkor, amikor a standozóknak nyilvánvaló, hogy az ügyfelet csak egyszer látják.

Anti Anyag (törölt) 2011.08.21. 10:27:32

@Parajpuding: Ja, a szokásos. Engedj oda kevés árust, majd osztozz a hasznon.

Számolj Templár 2011.08.21. 10:28:37

Igen barátaim!
Elérkezett az idő, amikor a celebek nem szilikont ültetnek a mellyükbe, hanem "nemzeti" ízt érzékelő receptorokat a nyelvükbe! Az ertéelen majd azon megy a fájting közöttük, hogy melyikük érzi ki jobban Vityesz seggét nyalva a nemzeti ízt!
Rohanok én is beültetni még addig, amíg ezek a médiaruvnyákok fel nem verik az árat! Csak azt tudnám, kell-e hozzá háziorvosi beutáló, vagy mehetek egyenest a Nemzeti Ízlelőbimbó-beültető Orvosi Centrumba!

baliquez 2011.08.21. 10:35:36

- Hálló, cukrászat.
- Szevasz Pityukám, Misi vagyok, rá-e érsz?
- Aham, lökjed mi a bolt, kint bagózok hátul.
- Hát figyi, van ez az országtorta vagy mi a bél, kéne csinálni újat. Erős üzenettel.
- Kicsit elkéstünk már ezzel, recepteket válogatni, kombinálni, tesztelni, elbírálni..
- Ugyan dehogy. Egy dologra ügyeljé': legyen benne narancs, lehetőleg sok. Mondjuk a tetején legyen egy fél narancs olyan Szentkorona-formában. Érezzék a népek a mivant. Meg legyen benne sok olcsó alapanyag, adalék meg levegő.
- A "fél narancs" nem jó üzenet. Ti aztán semmitől nem féltek, legkevésbé a népharagtól.
- (röhög) Igaz, milyen igaz.
- Levegőt tudunk bele tolni, mondjuk ha a fele narancshab az már jó, a gond az hogy a narancs alapból nem túl jó asszociáció, túl direkt, meg elvileg az egy prémium gyümölcs, prémium meg csak nekünk jár, nem a mindenkinek. Ellenben: na mi az amit a koki meg a saller helyett osztogatnak a hülyegyerekeknek?
- Barackot?
- Úgy van Misikém, látszik hogy te vagy a főkreatív a fideszkáeftében. Barackhab, félbarack, baracklekvár. Merthogy enyém a vár, tied a lekvár, érted.
- Meg gyapot is legyen benne, ha már piramis nem lehet.
- Izé, a gyapot nem ehető. Bár értem és helyeslem a célzást.
- Akkor valami kukorica. Végül is azon térdepelnek csak még nem mindnek esett le. Mondjuk megérdemlik az elmúltnyolcévért.
- Kőleves, kőleves, kőleves...köles pl. lehet benne!
- Remek. Egyenek zabot az igavonó tahói, érted, lóalkatrész az is ami a hátsójukban motoszkál.
- Oké, lesz benne zab is.
- Meg túrót. De nem Rákóczi-t. Kevés túrót.
- Felírtam mindent Misikém, de amúgy sem tudom elfelejteni zseniális szavaidat. Mindig megdöbbent hogy mekkora ötletgyár vagy. Köszönöm hogy engem kerestél meg a feladattal. Vannak más pályázók is?
- Ugyan már Pityukám, hova gondolsz. Felesleges időveszteség lenne, meg ismételni sem szeretem magamat ha már egyszer kitaláltam ezt végig. Gratula, megnyerted a nyílt pályázatot, majd később kiírjuk a százpéldányos szaklapotokban, amit véletlenül lezúz a nyomda. Nem kell parázni, megoldjuk osztjónapot.
- Köszi Misi, rám, mindig számíthattok.
- Hát ennyi. Szokásos hetvenszázalék cukromat el ne felejtsd majd lepasszolni az Icának, hadd csorgassa felfelé, hajtani a motrot. Csőváz Pityukám, jó munkát!
- Szerbusz Misi, köszönöm még egyszer.

Számolj Templár 2011.08.21. 10:39:32

Bár a magam részéről a hamvas, barackos punci ízét szeretem a legjobban, és Kedves Vezírem ígérem neked, azon leszek, hogy felfedezem benne a "nemzeti" ízt"!
Éppen ezért a jövőt illetően én jó előre a Pelyhes Puncitortára szavaznék, mint a legjobb nemzeti nyalánkságra.
Sejtem, hogy férfitársaim teljes mellszélességben mellém állnak, így az 50%-os szavazati arányt tutira hozzuk. Viszont reménykedem a szépszámú (krypto és manifeszt) leszbi nyelvharcos szavazatában is, így talán meglesz a kötelező 2/3!

nu pagagyí 2011.08.21. 10:43:37

Mi lenne, ha versenyben választanák ki az Ország Tortáját? Bárki benevezhetne és megfelelő zsüri választaná ki az igazit? Akkor talán nem égnénk egy rossz napot kifogó cukrász miatt.

Lődörgő Hollandi 2011.08.21. 10:57:56

Én a Frer cukrászda verzióját kóstoltam Máriaremetén. Mint érdekesség ehető volt, de venni többet nem fogok belőle. No meg az ára! Összehasonlításként: a bécsi Sacher cukrászdában kerül 4 Euro-ba egy torta!
Összefoglalva: túlárazott, középszar torta.

Lbea 2011.08.21. 11:41:01

@summicron: a nagyonokos "szilvagombóc"-ozók figyelmébe ajánlom:
Szilvásgombóc torta (az ország tortája 2010) 440 Ft
Link:
www.zilakavehaz.hu/index.php?menu=valasztek#31
Ez ugyebár Ziláék honlapja. Szerintem pedig ők maguk csak jól tudják. Persze egyesek még náluk is jobban... :-)

Netuddki. 2011.08.21. 11:44:13

+Bakkerman!

Süssük meg az ország kenyerét az ország minden tájáról összehordott lisztből...

Netuddki. 2011.08.21. 11:48:20

@Lődörgő Hollandi: "a bécsi Sacher cukrászdában kerül 4 Euro-ba egy torta!"

Na jó bammeg, de azon csak 10% ÁFA van. :(

Kattja 2011.08.21. 12:32:09

Nekem ez az "osztogatás" úgy rémlik tavalyról, hogy a Várban kitoltak egy bazi nagy tortát ("A" tortát), és nemtudomhány gyerkőcnek szétosztották. De ha Te, Pista bácsi, vagy én akartam enni, akkor biza' meg kellett venni. Idén lemaradtam a hírről, hogy szétosztják a 20 ezer szeletet, így erről nem tudok korrekt véleményt formálni, de szerintem valami hasonlóra gondoltak. Manapság mit adnak ingyen?
Enni még nem ettem ebből a köleses izéből, de meg fogom kóstolni, mint ahogy a korábbiakat is. Nekem pl. ízlett a tavalyi szilvagombóc-torta (khm... mert nem szilvásgombóc-torta), több cukrászatban kóstoltam, de csak az egyik volt, ami a legjobban elnyerte a tetszésemet.
az ember a véleményét, csak ne ugassák le.

Kattja 2011.08.21. 12:33:20

@Kattja: az utolsó mondat érdekes formában maradt bent, nem is értem. :) az eleje annyi, hogy nem baj, ha felvállaja...

Steve31 2011.08.21. 13:05:34

Volt "szerencsém" kimenni erre az ízek utcájának nevezett valamire.
Siralmas colt.
Egy nagyobb falusi búcsú is kenterbe veri.
A sátrak /4 sátor/ végénél megálltunk és néztünk mint a süket tyúk.
Hova dugták a többi sátra?

5 perc alatt kb 30-an kérdezték a párjukat, hogy ennyi?????

A torta meg kész röhely. Vagy 200 méteres sor,na nekem nem ért annyit.
Egyetlen vízcsap, annál is 50 méteres sor.

Pozitívum volt viszont, hogy az echo/rémhír tv-seket el tudtam küldeni az anyjukba amikor arról érdeklődtek, hogy milyen pazarnak találom viktorunk 20-áját.

kuki123 2011.08.21. 14:10:22

@zero:
úgy látom ebből már vastagbőr írás lesz :) @Ranx: ez alapján meg végképp jó írás lesz :D

@Steve31: ország imázs fail

K0vasz 2011.08.21. 14:22:49

@Steve31: Én még aggódtam is, mert eredetileg úgy volt, hogy nem megyek ki, aztán mégis úgy alakult... persze ez 5 perccel azután derült ki, hogy itthon jól bekajáltam:) De kiérve "megnyugodtam", annyira szánalmas volt a felhozatal: minden sátornál kb. fél órás sorok, plusz 10 percnyi séta után elkezdtek ismétlődni a sátorok... egyszóval nagyon nem ütötte meg azt a mércét, amit egy ilyen volumenű rendezvényen hoznia kellett volna... ja, és mire mi kiértünk, addigra már országtorta sem volt, csak a furgon állt ott meg egy lezárt sátor (bár nem biztos, h ezzel rosszul jártunk:P)

Globetrotter2014 2011.08.21. 14:38:22

@lobster thermidor: Bretagne főételek étteremben 8-15 EUR (Pizza-7+, kagyló-8+ hús-köret 10től). Átadós kaják 2-6 EUR. 15 EUR pofátlanul sok...

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.08.21. 15:14:02

Amikor meghallottam melyik 3 trota a döntős, kezdtem reménykedni, hogy végre egyszer olyan torta lesz a nyerő, aminek talán nem csak a neve hangzik jól, de talán finom is. Hát persze, hogy a köles torta nyert (amire már akkor számítottam). Én tisztelem Zila mestert, mert tényleg jó cukrász, de mi a francnak köles a tortába?
Amúgy a kép szerint a Pataki árulta. Most akkor ki is csinálta a tortát? Mellesleg a Pataki is egy jó cukrászat, és ha ők elszúrták, el tudom képzelni milyen lehet...

mildi 2011.08.21. 15:22:38

és ha egy sima kapcsos tortaformában alulra teszem a piskótát, arra öntöm a krémet, majd a krémbe belenyomkodom a gyerek homokozójátékait, akkor minden szeleten más-más állat lesz. a szabadalom által védett tortaformával meg szabad neki azt csinálni,... amit akar...:)

Marcipánmaci (törölt) 2011.08.21. 15:23:09

Méltó volt az ország tortája az egész Ízek utcájához: minőség zéró, árak az egekben. Nekünk ez így jó. Eszed, nem eszed, nem kapsz mást.

hörgőszelep (törölt) 2011.08.21. 15:32:46

Én ugyan nem kóstoltam meg, de jó lesz, ha nem fikázzátok a kölest, mert jövőre még ez sem lesz....!

Teszter1997 2011.08.21. 17:30:39

Szerintem:
- a köles finom, rengeteg mindenre használható, akár tortához is,
- a sárgabarack is finom,
- azt nem értem, minek kell országtortát gyártanunk? Kötelező lesz már minden évben? Gratula az egyik kommentezőnek, jövőre már enni is kötelező lesz?:)))
- a fikázás nem magyar sajátosság, nézzetek külföldi blogokat.:)))
- a vélemény szabad nyilvánításának szabadságát addig kell gyakorolni, amíg van.:))
- a tortát nem kóstoltam, nem "ünnepeltem" tegnap, de elvileg mindent lehet jól és rosszul legyártani, főleg nagy tételben!
- ha igaz lenne, amit írnak néhányan a megbundázott eredményről, azon nem csodálkoznék.

Teszter1997 2011.08.21. 17:32:08

ill. szabad nyilvánításának jogát... bocs...

Müszélia 2011.08.21. 19:37:14

igen, az édességeket érzelmi alapon szoktuk bírálni, szeretni vagy nem szeretni. szerintem kívülről szép, a belseje viszont borzalom. az ára horror.

denevér3333 2011.08.21. 22:19:27

Na látom nem bírja a bloger a kritikát elég szánalmas! Pedig én még finom is voltam és csak azt mondtam, hogy azért mert valami még nem a megszokott nem kell rögtön fikázni! Mi lenne a világgal ha nem lennének kísérletező, kreatív emberek! Amúgy meg ha ennyire idegesítem a blogolót miért nem tilt ki ő sznobsága?

potyus 2011.08.22. 01:34:37

@özsen: Attól nemzeti, mert ezen az ünnepen, minden nemzeti, még a vágta is.
Egy cukrász süteményt elnevezni nemzetinek, csak nálunk lehet, egy utcai lóversenyt elnevezni nemzetinek hasonló.
A nap kenyere, szintén nemzeti, mert a liszt melyből készült az is nemzeti. Több helyről, környékről lett összeadva a nemzetiesség jegyében. Biztosan isteni fínom lehetett, bár normális menetben a készítője vakrepülést végez, mert nem tudhatja a felhasznált és különböző lisztek milyen tulajdonságokkal (sikér tartalommal)rendelkeztek.
A jó pék minden egyes sütéskor alkalmazkodik az éppen használatos liszt tulajdonságaihoz. És az az igazán jó pék aki e metodika szerint minden nap egyforma kenyeret tud előállítani.

Egyéves Önkéntes 2011.08.22. 08:48:12

Sose fogom megérteni, hogy a Pataki Cukrászda és a zamárdi Mauro mitől jó hely?

HATTYU 2011.08.22. 10:49:42

@denevér3333: a blogger bírja a kritikát (KÉT G-vel!), mint a fenti 108 kommentből látható. Ellenben nem bírja a bunkóságot, a személyeskedő fikázást, és ha más gasztoblogokat reklámoznak linkkel az oldala kommentjeiben. Itt ez a protokoll: semmi gyűlölködés, semmi káromkodás, ha ellenvéleményünk van, kultúráltan előadjuk - rendben? Ha tovább hőbörögsz, kitiltalak - nem te leszel az első.

Szelid sunmalac 2011.08.22. 11:29:54

Szerintem abszolut nemzeti tortat volt es huen tokrozi nemzetunk mai helyzetet. Az illuzio es a fellengzos korites megvan, Sokat kell fizetni erte, de legalabb szart kapunk.

ElPadre 2011.08.22. 12:25:30

most komolyan, a szilvásgombóc és a szilvagombóc az két ennyire más dolog?! azért röhejes e mögé bújni, a torta így is, úgy is rossz volt. az új tortával kapcsolatban nem nyilatkozom, még nem kóstoltam.

a szatmári szilvás torta is országtorta volt? mert az viszont egyenesen mennyei. :)

Vuska40 2011.08.22. 14:39:55

Látjátok én csináltam jól. 20-án kora reggel megsütöttem az általam készített szilvalekvárral megkent palacsintákat, megsütöttem a fokhagymás, majoránnás, borsos csirkecombokat. Megebédeltünk és bepakoltam ezekből és felmentünk a Várba, mert itt lakunk a II. kerületben. Így jól elvoltunk. Igaz én nem vagyok édesszájú, semmi nem késztet arra, hogy ellenőrizetlen sátrakból egyek bármit is, legyen az ország tortája, vagy sült kolbász. Nem is fizetnék értük akkora összeget soha az életben. Egyetértek azokkal akik a kölest a védelmükbe vették, mert az nem csak madáreleség, régen nagyon fontos népélelmezési alapanyag volt, de a natur- és vegetáriánus konyha most is használja. A köleskása igenis finom a jó kis házi baracklekvárral ami nekem is van, mert azt is én főztem. Nekem tehát soha nem kell találgatnom, hogy mi van egy ételben az bele való-e, édes-e savanyú-e sok vagy kevés, trutyi, folyós stb. mert azt készítem ami neünk ízlik, így nem kell kritizálnom, mert nem vásárolok senkitől semit, pláne vásárokban.

Xmas 2011.09.10. 13:59:58

@Ranx: Nos, ebben az esetben sosem eszem Ország Tortát, amíg a Zila cukrászdának köze van hozzá. Illetve a Zila cukrászda is tiltólistás.

[c] 2011.10.16. 21:57:39

@summicron: Az, hogy rosszul tudta, mennyiben értékteleníti el a "nem ízlett"/"rossz volt" véleményt? Mert szerintem semennyire.

Emery T. 2011.10.20. 09:37:09

Hihetetlen, hogy senkiben sem merül fel, hogy esetleg azért az ország tortája - és nem az Ország tortája -, mert mindenki ehet belőle? Egy "sima csokitorta" tejes, tehát a laktózérzékenyek már kilőve; csak vajból csinálnád a csokikrémet? köszi, azt edd meg te; lisztes tészta, a lisztérzékenyek megint kilőve. Az egyetlen nagy probléma a tortával az ára volt.
Ettől függetlenül miért nem lehet tisztelni és elfogadni egyszer a büdös életben az újítást, az innovációt? Miért kell állandóan, az unalomig tömni magunkba az anyjáig cukrozott csokitortát vagy más vackot? Abból mindegyik jó?! Abból nem csinálnak több fajtát?! Ha csokitortát akarunk enni, menjünk cukrászdába. Miért kell mindig mindent lehúzni? Ettől jobban érezzük magunkat?
A blog írójába sem szorult túl sok elfogadás, de annál több felesleges lehúzás és kritizálás az átgondolás helyett.
süti beállítások módosítása