Végre itt a hideg, és a melengető, tartalmas levesek ideje. Ha egyszer kénytelen lennék állást foglalni, és kiválasztani a számomra legfontosabbat az ételtípusok közül, biztosan a levesre esne a választásom. Mindig van itthon legalább kétféle, mert minden este ezt vacsorázom, de az utóbbi hetekben új szokást vettem fel: reggelire is levest eszem, és minden korábbi megoldásnál jobbnak tűnik. Átmelegít, „felébreszti” a szervezetemet, valamelyest jóllakom tőle, de nem tompulok el és délig nem is leszek éhes. A mai recept egy „hamis” borscs: az elkészítés módja és az összetevők ugyanazok, kivéve a marhalábszárt és a marhacsontot, ami lényegesen meghosszabbítja az elkészítési időt. Ezek helyett használtam csontlevest és marhahúsgombócokat – nem állítom, hogy olyan, mint az eredeti, de nagyon finom, és (elsősorban a cékla színe miatt) szép leves – szerintem...
Hozzávalók (6 személyre):
- 500 g cékla, vékony szeletekre vágva
- 2 fej hagyma, felkockázva
- 2 sárgarépa felkarikázva
- 1 petrezselyemgyökér felkarikázva
- 500 g reszelt fehérkáposzta
- 1 csomó zöldhagyma, felaprítva
- 1 csomó kapor, felaprítva
- 500 g darált marhahús
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
- 1 tojás
- 2 liter csontleves
- 1 babérlevél
- 4-5 szem egész bors
- só, őrölt bors
- 4 evőkanál olaj
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 2 evőkanál citromlé
- 4 deci tejföl
- 2 evőkanál liszt
Két edényben kezdjük a munkát: az egyikben felmelegítünk 2 evőkanál olajat, beletesszük a céklát, hozzáadjuk a cukrot és a paradicsompürét, és enyhén megsózzuk. Fedő alatt, lassú tűzön, saját levében félig puhára pároljuk. Mikor elkészült, hozzáadjuk a citromlét és félretesszük. Egy nagyobb fazékban, a maradék 2 evőkanál olajon megpároljuk az egyik hagymát, hozzáadjuk a sárgarépát és a petrezselymet és néhány percig együtt pirítjuk. Rádobjuk a káposztát, ízlés szerint sózzuk, beletesszük a borsot és a babérlevelet, és fedő alatt, lassú tűzön, saját levében félig megpároljuk. Végül hozzákeverjük a párolt céklát levével együtt, és felengedjük a csontlével. Közben a darált marhahúst összekeverjük a petrezselyemzölddel, a másik aprított hagymával, a tojással, majd sózzuk, borsozzuk. Kb. 5 centi átmérőjű gombócokat formázunk belőle. Mikor a leves forrni kezd, beletesszük a húsgombócokat, majd takarékra vesszük a lángot, és addig főzzük, míg a zöldségek és a húsgombócok is megfőnek. 2 deci tejfölt simára keverünk a liszttel, a leveshez adjuk a felkarikázott zöldhagymával együtt és jól összeforraljuk. A maradék 2 deci tejfölt kikeverjük egy evőkanál citromlével és a kaporral, és tálaláskor a forró leveshez kínáljuk.