Éljen a medvehagyma! Éljenek a tavaszi főzelékek!
Eljöttek a tobzódás hetei, én pedig a kezdet kezdete előtt elkezdtem a felhasználást: még a múlt hét elején kaptam Pécsről egy csomag új-medvehagymát: még nem ettem ebben a formájában. Hasonlított az újhagymára, de csak első látásra tűnt úgy a hosszában összepöndörödött, zsenge levelek miatt. Ezt a főzeléket akkor készítettem, majd a jó időnek hála, szombaton már a szép kitárulkozott leveleket árulták a piacon. A karalábé még sajnos melegházi (mi lenne más), de így is egy tányérnyi tavasznak tűnt a téli ételek után. A sonkát és a tojást azért szeretem így megsütni, mert egyrészt jobban mutat a tányérom, másrészt nem lesz tőle olajszag a konyhában…
Hozzávalók:
- 6 közepes méretű, zsenge karalábé
- 1 csomag medvehagyma
- 30 g vaj
- 2 deci tejszín
- só, fehér bors
- egy csipet őrölt szerecsendió
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- víz
- adagonként egy szelet sonka és egy tojás
A karalábét meghámozzuk és kockákra vágjuk. A vajban megpároljuk, megsózzuk és borsozzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük. Akkor a karalábé egy harmadát kivesszük és simára turmixoljuk. Összekeverjük a tejszínnel és liszttel, majd visszaöntjük a főzelékhez. Beletesszük az apróra vágott medvehagymát és a szerecsendiót, és összeforraljuk.
Egy muffinsütőbe (vagy más, hasonló méretű sütőformába) teszünk adagonként egy szelet sonkát, amibe beleütünk egy-egy tojást. Előmelegített, 200 fokos sütőben 6-7 perc alatt átsütjük. A karalábéfőzelékkel együtt tálaljuk.