A Két Cica Konyhája

Mákosguba karamellizált citromszeletekkel

Mákosguba karamellizált citromszeletekkel

YI5M2363.jpg 

 

 

Idén a citrom kíséri a mákot: a sodóba is citromhéj és limoncello került.

 

A mákos gubát két dolog miatt nem tudom megunni: egyrészt azért, mert egy évben egyszer készítem el, másrészt azért, mert minden évben belecsempészek valami apró újdonságot az eredeti receptbe. Ez a hagyományos ebéd december 24-én – elvileg halászlé előzi meg, de a tradíció ezen része mára inkább a halleves kategóriájára egyszerűsödött (hosszú évek után bevallottuk egymásnak családilag, hogy valójában senki nincs oda a halászléért…).

 

Elkezdtem a karácsonyi receptek kipróbálását – nem utolsó sorban azért, hogy még a héten felkerülhessenek a blogra, de egyúttal elkezdtem feltölteni a mélyhűtőt is azokkal a félkész ételekkel, melyeknek nem árt a fagyasztás. Úgy tűnik, kitört rajtam valamiféle szolid citrom-mánia, amit az indított el, hogy megtaláltam a tavalyi limoncello és arancello maradékát, aminek úgy megörültem, hogy most mindenbe ezeket teszem.

 

Szóval: az idei mákos guba valójában a hagyományos recept szerint készül, csak tálalás előtt karamellizált citromszeletek kerülnek a tetejére, és meglocsolom a citromos karamellöntettel is. Karácsonyra egy limoncellós vaníliasodó fogja betetőzni az asztali örömöket.

 

 

Hozzávalók:

 

 

3 db 25 cm hosszú gubakifli (készen is kapható)

150 g darált mák

50 g porcukor

3 deci tej

1 vaníliarúd

1 kávéskanál reszelt citromhéj

 

3 tojás

2 evőkanál kukoricaliszt 

2 deci tejszín

1 evőkanál méz

 

1 bio citrom

50 g vaj

200 g kristálycukor

 

 

 

 

 

A kifliket kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, és egy sütőlapon enyhén megpirítjuk. Ezután tűzálló tálba rendezzük, és ráöntjük a vaníliával és a citromhéjjal együtt felforralt tejet. Kicsit várunk, hogy a kifli beszívja a tejet, majd meghintjük a porcukorral összekevert darált mákkal.

 

Ez alatt a habosra vert tojásokat kikeverjük a tejszínnel, a liszttel és a mézzel, majd a kiflikre öntjük odafigyelve arra, hogy a massza egyenletesen kitöltse a hézagokat, és 180 fokos sütőbe tesszük kb. 20 percre.

A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és folyamatosan elkeverve karamellizáljuk. Mikor teljesen elolvadt a cukor, de még nem kezdett el barnulni, beletesszük a vékonyra (kb. 2 mm vastagra) karikázott citromszeleteket, és együtt karamellizáljuk a cukorral.

Az így elkészített citromszeleteket a sütőből kivett mákos gubára rendezzük, és meglocsoljuk a tetejét a citromos, vajkaramellás öntettel.

Vaníliasodó:

 

 

 

6 deci tej

3 tojás sárgája

1 rúd vanília (kikapart belseje)

1 kávéskanál reszelt citromhéj

30 g cukor

1 teáskanál keményítő

1 deci limoncello

 

Fél liter (5 deci) tejet felforralunk a vaníliával.

A tojások sárgáját a cukorral simára keverjük, majd beletesszük a keményítőt, és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadunk 1 deci tejet.

A felforralt tejet levesszük a tűzről, és (szintén folyamatos keverés mellett) elegyítjük a tojásos keverékkel. Rövid időre visszatesszük a tűzre, és (még mindig folyamatosan kevergetve) besűrítjük. Bársonyosan sima, sűrű, de folyékony masszát kell kapnunk.

Ha elkészült, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a limoncellót.

 

 

 

 YI5M2365.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr655697357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása