A spenót-krumpli párosítás nem számít nagy kuriózumnak, de ázsiai fűszerekkel megbolondítva rá sem lehet ismerni!
Az elmúlt hetekben sikerült egy elhúzódó, vírusos nyavalyával kiütnöm magam – ez az oka a „gyorsan, finomat” címkével feldíszíthető ételek sorozatának és az amatőr fotóknak. Fél órányi főzés után már nemzeti hősnek érzem magam! Bízom benne, hogy nem tart már sokáig ez az állapot, de vannak pozitív hozadékai, például ez a spenótos krumplifőzelék: akik szeretik ezt az összeállítást, mindenképpen próbálják ki ezt a receptet! Ha elég csípősre sikerül, terápiás hatású, ezt igazolhatom :-).
Hozzávalók (4 adag):
400 g krumpli
250 g natúr, mélyhűtött spenótpüré
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 cm friss gyömbér
1 dl száraz fehér bor
2 dl tejszín
2 púpozott evőkanál kukoricaliszt
1 dl tisztított víz
30 g vaj
só
Fél-fél kávéskanálnyi a következő fűszerekből: római kömény, őrölt fűszerkömény, csili, cayenne bors, fekete bors, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg, kardamom
A tálaláshoz: reszelt sajt, tükörtojás (opcionális)
Elkészítés:
- A mélyhűtött spenótot szobahőmérsékleten kiolvasztjuk.
- A krumplit megtisztítjuk, és negyedekre, majd kb. 7 mm vastag szeletkékre vágjuk.
- A hagymát felkockázzuk, a fokhagymát átzúzzuk, a gyömbért lereszeljük.
- A vajat egy lábosban felolvasztjuk.
- Beleszórjuk a vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk. Ha eléri ezt a színt, mellékeverjük a fokhagymát és a gyömbért is.
- Ezen a ponton kerülnek bele a fűszerek is: alaposan átkeverjük, majd kicsit lejjebb véve a lángot 1-2 percig együtt pirítjuk.
- Ezt követően felöntjük a borral. Akkor újra teljes lángon addig kavarjuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog.
- Beletesszük a krumplit, és jól beleforgatjuk, hogy mindenhol érje a boros-fűszeres massza.
- Megsózzuk, hozzákeverjük a parajpürét, fellazítjuk egy kis vízzel, és lassú tűzön, lefedve puhára pároljuk benne a krumplit (kb. 10 perc).
- A tejszínt simára keverjük a kukoricaliszttel, és a puhára párolt, spenótos krumplihoz adjuk.
- 3-4 percig együtt főzzük, majd levesszük a tűzről, és tálaljuk.
- Mi tükörtojással és a reszelt sajttal ettük.