A tegnapi bejegyzésemben részletesen kifejtettem, miért érdemes kipróbálni ezt a teljesen allergénmentes csokipudingot, de nem emeltem ki a legfontosabb szempontot: nemcsak glutén- és laktózmentes, alig van benne cukor, de ráadásul főzés nélkül készül, és nem kell tartani a csomósodástól, és más technikai buktatóktól a készítés során. Krémes, könnyed, nem hízlal, és nem okoz kellemetlen telítettségérzést.
Hozzávalók (6 adag):
6 ek Happy Harvest chia mag
50 g Happy Harvest aszalt áfonya
50 g friss áfonya
100 g Choceur cukor- és gluténmentes fekete csokoládé
2 banán
100 g Gartengold cukormentes almapüré
250 g ENJOY free! laktózmentes joghurt
2 dl Natur Aktiv BIO rizstej
Elkészítés:
- Célszerű a turmixgépben kezdeni a folyamatot, mivel a végén úgyis itt zajlik a készítés folyamatának lényegi része: öntsük bele a rizstejet, kanalazzuk bele a chia magot, és fél órát hagyjuk állni, hogy a chia mag kicsit megszívja magát, és felpuhuljon a héja – így könnyedén homogén állagúra tudjuk turmixolni.
- Közben vízgőz fölött olvasszuk fel a csokit, és keverjük hozzá a joghurtot – így nem tapad fel az edény falára, és kisebb alapanyagveszteséggel dolgozunk, mert szinte maradéktalanul át tudjuk önteni a turmixgépbe.
- Alacsony fokozaton zúzzuk össze a chia magot, majd adjuk hozzá az aszalt és a friss áfonyát, a banánt és az almapürét, majd intenzíven turmixoljuk addig, míg teljesen sima, krémszerű állagot kapunk.
- Adagoljuk tálkákba vagy poharakba (esetleg zárható műanyag dobozba, ha például uzsonnás csomagba is szánunk belőle), és hideg helyen hagyjuk megdermedni. Utána díszíthetjük ízlés szerint gyümölcsökkel, darált pisztáciával vagy más olajos magvakkal.