Tavaly nyáron részt vettem egy Finománia lekvárfőző kurzuson a szigetmonostori Rosinante fogadóban. Most karácsonyi kézműves – gasztronómiai vásárra kaptam meghívást tőlük, és lélekben készülődve felelevenítettem a korábban tanultakat. A Rosinantéba minden évszakban érdemes ellátogatni, ha az ember egy kis kikapcsolódásra vágyik, nem beszélve arról, ha szeretne egy igazán jót enni. Mert rájuk nem igaz a mondás, miszerint „aki tudja, csinálja, aki nem, az tanítja” – ők nagyon értenek a konyhaművészethez, és önzetlenül át is adják. Látogassatok el ti is december ötödikén – én biztosan ott leszek.
Hogy lássátok – nem beszélek a levegőbe, íme egy ott tanult recept: a képen látható műremek polenta felfújttal a Rosinante mesterszakácsától, Gál Zsolttól származik.
Bazsalikomos csokoládélekvár aszalt áfonyával
Hozzávalók:
1 dl kókusztej
1dl tejszín
10 dkg fekete csokoládé
5 dkg aszalt áfonya
3 dkg vaj
bazsalikom, őrölt koriander, gyömbér
1 tk. kakaó
barna cukor
egy csipet só
Vízgőz felett felfőzzük a tejszínből, kókusztejből, kakaóból, barnacukorból álló keveréket. Hozzáadjuk a csokoládét és a vajat. Az aszalt áfonyát kevés vízben puhára főzzük. Leszűrve a csokoládéhoz adjuk. Gyömbérrel, bazsalikommal, korianderrel ízesítjük.
Polenta felfújt
Hozzávalók:
15 dkg kukoricadara
14 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 citrom
7 tojás
7 dl tej
csipet só
10 dkg vaj
A darát a darált vaníliával megfőzzük tejbegríz állagúra, és hozzákeverjük a vajat. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a megfőzött darát, és a citrom levével és reszelt héjával ízesítjük. A tojások fehérjét habbá verjük, ezzel lazítjuk a tésztát, melyet 160 fokon 30 percig sütünk.