Az aszalt paradicsom a cím végére került, pedig minden ezzel kezdődött. A hétvégén rózsalekvár után kutattam kamrában (a tortasütéshez), és a kezembe került egy üveggel a máltai szuvenírek közül – elveszettnek hitt kincsként üdvözöltem, és a hűtőhöz szaladva rögtön elkezdtem kutatni hozzávalók után, hogy méltóképpen tehessem magamévá.
Szerencsére jól felszerelt háztartás az enyém, így viszonylag gyorsan összeállt ez a sós rétes, amiből néhány átszellemült, eszcájgcsörgéssel aláfestett perc elmúltával már csak a morzsák szomorkodtak a tálon.
Hozzávalók:
1 leveles tészta
25 dkg ricotta
1 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
1 kk. szárított bazsalikom
3 ek. apróra vágott szárított paradicsom
100 g vékonyra szelt pármai sonka
só, kevés liszt a tészta beszórásához
kevés olívaolaj
A leveles tésztát enyhén megszórjuk liszttel, és vékonyra nyújtjuk (optimális esetben sodrófával). Bekenjük a szárított paradicsomról leöntött olajjal, majd egyenletesen beborítjuk a vékonyra szeletelt pármai sonkával. A ricottát összekeverjük a tejföllel, a zúzott fokhagymával, az apróra vágott szárított paradicsommal, a bazsalikommal és a maradék, szintén felaprított pármai sonkával, majd megsózzuk, amennyire szükséges. Rákenjük a sonkával befedett tésztára, és feltekerjük. A tetejét is megkenjük az olajjal, és beszórjuk szárított bazsalikommal. 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük, és friss salátával tálaljuk.