Aki (velem ellentétben) komolyan veszi a Valentin napot, és az ezzel kapcsolatos gasztronómiai kihívásokat, ezt a receptet feltétlenül jegyezze fel, mert hétfőn szüksége lesz rá! De a páneurópai álmot kergető idealisták receptkönyvében is kiemelt helyet érdemel, hiszen ír kagylóból, francia sajtból és orosz pezsgőből készült, olasz zellerrel és néhány hazai kiegészítővel. Ha jól végiggondolom, a feltörekvő burzsujok is tehetnek mellé egy felkiáltójelet: hat adag előállítása majdnem annyiba kerül, mint magyar alapanyagokból egy egész menü. Viszont egészen különlegesen finom!
Hozzávalók:
25 dkg friss fésűskagyló
1 l csirke alaplé
5 dkg sózatlan vaj
¼ csésze kukoricaliszt
2 fej aprított vöröshagyma
2 szál zeller, darabolva
25 dkg camembert, darabolva
őrölt fehér bors, frissen őrölt vörös bors
2,5 dl tejszín
1 cs. aprított zöldhagyma
adagonként 1/2 dl pezsgő
A vajat egy lábosban olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a lisztet. Tegyük bele a vöröshagymát és a zellert, pirítsuk kevergetve 3-4 percig, akkor adjuk a hozzá a kagylót, és rövid ideig pároljuk, közben sózzuk és szórjuk meg borssal. A csirke alaplét tegyük fel külön a tűzre, és olvasszuk fel benne a camembert-t, majd szűrjük le (a sajt héja nem oldódik fel ugyanis, és a pacalhoz hasonló, furcsa képződményként éktelenkedik e levesben). A leszűrt lével engedjük fel a kagylót és a zöldségeket, és főzzük össze. Keverjük bele a tejszínt és a zöldhagymát, a pezsgőt tálaláskor, a tányérban öntsük hozzá.