A Két Cica Konyhája

Kagylóleves pezsgővel és camemberttel

Kagylóleves pezsgővel és camemberttel

 

Aki (velem ellentétben) komolyan veszi a Valentin napot, és az ezzel kapcsolatos gasztronómiai kihívásokat, ezt a receptet feltétlenül jegyezze fel, mert hétfőn szüksége lesz rá! De a páneurópai álmot kergető idealisták receptkönyvében is kiemelt helyet érdemel, hiszen ír kagylóból, francia sajtból és orosz pezsgőből készült, olasz zellerrel és néhány hazai kiegészítővel. Ha jól végiggondolom, a feltörekvő burzsujok is tehetnek mellé egy felkiáltójelet: hat adag előállítása majdnem annyiba kerül, mint magyar alapanyagokból egy egész menü. Viszont egészen különlegesen finom!

 
Hozzávalók:
 
25 dkg friss fésűskagyló
1 l csirke alaplé
5 dkg sózatlan vaj
¼ csésze kukoricaliszt
2 fej aprított vöröshagyma
2 szál zeller, darabolva
25 dkg camembert, darabolva
őrölt fehér bors, frissen őrölt vörös bors
2,5 dl tejszín
1 cs. aprított zöldhagyma
adagonként  1/2 dl pezsgő
 
A vajat egy lábosban olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a lisztet. Tegyük bele a vöröshagymát és a zellert, pirítsuk kevergetve 3-4 percig, akkor adjuk a hozzá a kagylót, és rövid ideig pároljuk, közben sózzuk és szórjuk meg borssal. A csirke alaplét tegyük fel külön a tűzre, és olvasszuk fel benne a camembert-t, majd szűrjük le (a sajt héja nem oldódik fel ugyanis, és a pacalhoz hasonló, furcsa képződményként éktelenkedik e levesben). A leszűrt lével engedjük fel a kagylót és a zöldségeket, és főzzük össze. Keverjük bele a tejszínt és a zöldhagymát, a pezsgőt tálaláskor, a tányérban öntsük hozzá.
 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr922652428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tonohaver 2011.07.03. 18:42:50

Nézem a képeket, ha csobogás hallik', nos az a nyálam...

Horvátoknál érdemes kipróbálni a rokon (a többi kagylót nem igazán csípem) Vénusz kagylót. (Így lehet kérni.) Konkrétan: Bibírcsókos Vénuszkagyló. (már' a héja bibírcsókos). A Szent Jakab (Shell kagyló) rokona.
Nos, értenek hozzá, csak tejszín, fokhagyma, petrezsejem, némi bors, BARNA kenyér... és ájulás.

Jó a textúrája, nem csuszmákos, érdemes kipróbálni.
Sajna ettem olyat, h. kissé homokszemcsés vót' az kissé kellemetlen, de az íze és állaga...,
A kék (vagy fekete néven lévő) kagyló a táskáját sem viheti. Az túl lágy, nekem gejl.
süti beállítások módosítása