A Két Cica Konyhája

Szigetközi halászlé, bográcsban

Szigetközi halászlé, bográcsban

9z5a2303.jpg

A Szigetközben a sűrű, passzírozott hal alapú, lassan készülő halászlevet főzik. Bár igazság szerint mindenki elkészíti előre a sűrítményt, ami remekül fagyasztható, így ha rászánja magát az ember a programra, egy nap alatt annyi halászlé alapot tud legyártani friss halból, hogy még karácsonyra is elég. Ezzel aztán gyorsan megy a bográcsozás, hiszen olvasztás után csak hígítani és melegíteni kell, majd belefőzni a friss halszeleteket.

Szigetközi halászlé, bográcsban

 

Előkészítés: 1 óra

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (8 adag):

2 kg ponty

2 kg vegyes apróhal

5 nagy fej hagyma

2 nagy, érett paradicsom

1 zöldpaprika

150 g mangalicazsír

100 g édes őrölt pirospaprika

4 evőkanál só

1 evőkanál őrölt bors

  1. 8 liter víz

A tálaláshoz:

1 db erőspaprika, Erős Pista vagy szárított cseresznyepaprika

Elkészítés:

  1. A pontyok fejét és farkát levágjuk, a törzsét 2 cm vastag szeletekre vágjuk – ez utóbbit félretesszük.
  2. 100 g zsírban enyhén megpirítunk 4 apró kockákra vágott hagymát, majd egy liter vízzel felengedjük és feloldjuk benne a só felét. Belerakjuk a megtisztított apróhalat és a pontyok fejét és farkát, a paradicsomot és a paprikát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és az egészet puhára főzzük.
  3. Ha elkészült, levesszük a tűzről, a csontos részeket kivesszük belőle, majd az egészet átpasszírozzuk.
  4. A bográcsban a maradék zsíron megpirítjuk a felaprított 1 hagymát. Felengedjük egy liter vízzel, ebbe beleszórjuk a pirospaprikát és főzzük, míg a paprika színe kioldódik. Hozzáadjuk a borsot is és a só másik felét.
  5. Belekeverjük a passzírozott alaplét, az alaplé mennyiségével megegyező vízzel felhígítjuk és felmelegítjük.
  6. Végül a félretett pontyszeleteket belefőzzük és frissen tálaljuk. Ez utolsó szakasz során már nem szabad megkeverni, hogy ne törjük össze a pontypatkókat!
  7. Tálalásnál kínálhatunk hozzá valami csípőset: erős paprikát, cseresznyepaprikát vagy Erős Pistát.

9z5a2308.jpg

Ez a recept elsőként 2022-ben az 'Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből' című könyvben jelent meg, ahol 20 modernizált paraszti étel receptje jelent meg tőlem, de szerzőtársaim (Gondár Flóra, Gecsei Ádám, Ondré Péter) írásai nyomán megelevenik a térség múltja és jelene, Pomaránski Luca mesés fotói pedig segítenek abban, hogy ne csak a képzelőerőnkre hagyatkozhassunk.

Mindemellett mindenkit arra buzdítok, hogy kerekedjen fel és győződjön meg róla személyesen, milyen romantikus, szerethető vidék az ország legnagyobb szigete ott az országhatár észak-nyugati csücskében.

Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó

Fotó: Pomaránski Luca

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6518410833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása