A Két Cica Konyhája

Almával sült libamáj tokaji bormártásban

Almával sült libamáj tokaji bormártásban

 

 

Pénteken nyitja meg kapuit a Libamájfesztivál, ezúttal a budai Várban, melynek házigazdája Buday Péter mesterszakács lesz. Ráhangolódásképpen én is az ő ajánlatai közül válogattam ezen a héten, ezúttal ezt az almával sült libamájat. Annyit módosítottam az eredeti recepten, hogy ürmösbor helyett tokaji aszút használtam – mivel az volt itthon, és nem a sütés után visszamaradt zsiradékból készítettem el a mártást, hanem tiszta vajból (a májsütés után túlságosan bebarnult, sajnos). Összességében véve nagyon finom és tetszetős lett, de az ízek összhatásának köszönhetően az édes dominált, így inkább egy kis pálinkát ittunk hozzá a maradék bor helyett.
Ezek után érdekes élmény lesz kipróbálni az eredeti változatot: ugyanis a szervezők igazi királyi lakomával, erre az alkalomra készült ételújdonságokkal várják az idelátogatókat. A belépés ingyenes, csak a fogyasztásért kell fizetni. Nap közben családi programok, este koncertek várják a libamáj szerelmeseit.
Íme, Buday Péter eredeti receptje:
Almával sült libamáj ürmös bormártásban
 
A sózott libamáj szeleteket vajban sütöm meg az almakarikákkal együtt. Amikor elkészültek kiveszem ezeket a serpenyőből és sülő zsiradék felét leöntöm. A maradék zsiradékhoz a serpenyőben hozzáöntöm a száraz vörösbort és a mézet. Szórok bele kevés kakukkfüvet. Addig forralom, amíg olajsűrűségű nem lesz. Tálaláskor az almára ráteszem a libamájat és átvonom a mártással. Burgonyapürét kínálok mellé.
 
Hozzávalók:
0,25 kg libamáj
6 dkg vaj
15 dkg alma
2 dl száraz vörös bor
1 kávéskanál kakukkfű
8 dkg méz
 
A Két Cica italajánlata (melyet szintén megkóstolhattok péntektől a Várban):
 
Zsindelyes Szabolcsi Almapálinka, melynek fahéjas, édeskés ízeit a tölgyfahordó enyhén füstös karaktere teszi még különlegesebbé.
 
  

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr312910634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása