Ha a fehércsoki trüffel sikerült, mi riasztana vissza egy hasonló összetételű mousse elkészítésétől? Természetesen semmi, de ez esetben még szembetűnőbb volt a különbség fekete csokoládéból készült testvéréhez képest: sokkal habosabb, lágyabb krémet kaptam, ami nem csoda, ha belegondolunk, hogy a vajhoz gyakorlatilag kakaóvajat adtam. Ez esetben már csak két tojássárgáját használtam, amit utólag még mindig sokallok: legközelebb elég lesz egy is. Minden esetre isteni volt, az apró szemű, édes eperszemekkel különösen.
Hozzávalók:
- 200 gramm fehér csokoládé feldarabolva
- 30 gramm hideg vaj
- 2 tojás sárgája
- 4 tojás fehérje
- 10 gramm porcukor
- adagonkét 5 szem eper
- 1 teáskanál vanília kivonat
A tojásfehérjéből habot verünk, mikor félig elkészült, apránként hozzáadagolva a cukrot fejezzük be a műveletet. A csokoládét gőz fölött a vajjal összeolvasztjuk, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját és simára keverjük. Hagyjuk kicsit hűlni, és óvatosan, alulról felfelé lapátolva összekeverjük a felvert fehérjével. Poharakba kanalazva aprószemű, friss epret teszünk bele, és legalább két órára hűtőszekrénybe tesszük.